Manga jako inspirační zdroj českého komiksu

Manga jako inspirační zdroj českého komiksu40%

Manga je původní japonský komiks. Má nezaměnitelný vizuální styl, ve kterém hrdinové s naddimenzovanýma očima, jemnou kresbou obličeje a drobnými těly obývají fantaskní světy. Animované filmy, které z mangy vycházejí, se nazývají anime, a pro svou specifickou atmosféru a precizní zpracování (animátoři dodnes všechny scény malují ručně) jsou oblíbené i u nás.

Manga má v České republice docela dost fanoušků. Nejvýrazněji vystupují tzv. Brněnští otaku, milovníci mangy, kteří už od roku 2004 pravidelně pořádají přehlídku filmů Animefest. Druhou aktivní skupinou na poli české mangy je občanské sdružení Kobuta. Právě jejich edice má na svědomí již třetí sešit sborníku české mangy - Vějíř.

Sborník je zajímavý hlavně tím, že není kopií či přepisem mangy, ale jejím vizuálním stylem se volně inspiruje. Zastoupené autory spojují jednoduché kresby, jemné stínování a černobílé provedení. Je jim zhruba mezi šestnácti a pětatřiceti lety a milují mangu. Tím však společní jmenovatelé končí.

Knížka na první pohled zaujme jaksi „lacinou“ obálkou. Nejde o to, že nemá pevnou vazbu. Od koupě sborníku spíš odrazuje provedení stylizované gejši. (Na pololesklém papíře.) Na sborníku se podílelo třicet autorů; je podivuhodné, že kreslířství tolika lidí je zabaleno do kýče.

Grafická úprava knihy vůbec připomíná středoškolskou publikaci. Středoškolským étosem dýchá i samotný obsah sborníku. Ten se jinak od autora k autorovi výrazně liší, a to jak zpracováním, tak náměty. Zahrnuje kvalitní „naturalistickou“ fantastiku (Kdo vchází do tvých snů) i záchvěv existencialismu moderní doby (Konec světa v úterý čtrnáctého). Pokud ovšem „manga“ znamená v první řadě „humorné obrázky“, paralela se hledá marně. Valná většina stripů postrádá napětí a děj. Někde jde o fragmenty vytržené ze (snad) celistvého scénáře (Small talk), někde jde o jednoduchou projekci mladistvých snů a ideálů (Prostě úžasná). Jinde ale „příběh“ zcela chybí (Superschopnost).

Také kreslířství osciluje mezi vyzrálým, osobitým stylem (úžasná lyrická Plavba) a nedospělými malůvkami. Kolísání kvality publikaci škodí. Ta sice dává ojedinělý prostor dódžinši, amatérské tvorbě, za to ale platí nevyváženým poměrem kvantity a kvality.

Přesto má cenu sborníkem zalistovat. Nabízí rozdílné přístupy k jednomu žánru, sám žánrově pestrý, a sdružuje talentované autory s těmi méně talentovanými, čímž funguje podobně jako parta dětí na vesnici: komunitní pojivo. Pro běžného čtenáře o to zajímavější, že třeba zatím neměl šanci se s podobou české mangy setkat. Nakonec: i nad frázovitým vyprávěním, postaveným na akční abstrakci, se dá přejet zastávka tramvaje.

Vějíř: sborník české mangy, Kobuta, Zásmuky 2011; doporučená cena 149 Kč

Názor informuji.cz: 40%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Vějíř 3, obálka
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!