Finalisté soutěže START FILMu přinesou filmy o holokaustu a otázkách smrti

Finalisté soutěže START FILMu přinesou filmy o holokaustu a otázkách smrti 

Festival START FILM, který od 11. do 17. srpna představí desítky filmů nejen začínajících filmařů zveřejnil finální výběr snímků do studentské soutěže. Do soutěže o letošní nejlepší studentské počiny se letos přihlásilo rekordních 116 snímků a do finále se jich probojovalo 37.

Filmy začínajících tvůrců, které se letos dostaly do výběru soutěže festivalu START FILM v Bystřici nad Pernštejnem a v Novém Městě na Moravě, spojují některá témata. S ohledem na nízký věk i malé zkušenosti jejich autorů právě tato témata překvapují – jedná se třeba o tíhu novodobé historie jako je holokaust, krizi současné společnosti a otázky smrti.

Odvaha mladých filmařů je asi právě to, co je posunulo do soutěžního finále festivalu. Studenti neměli strach pustit se při tvorbě filmu do těžkých témat, nechybí jim ale ani smysl pro humor, poetické vyjádření a cit pro estetiku na filmovém plátně. Z 37 vybraných snímků jich 14 pochází od studentů středních českých a slovenských škol, 6 pak vytvořili čeští vysokoškoláci.

Oproti minulým letům se nám do soutěže přihlásilo několik studentů z nefilmových škol – z gymnázií nebo humanitně a ekonomicky zaměřených fakult,“ říká vedoucí festivalového programu Jitka Lanšperková. „Je skvělé, že se filmové řeči a práci s obrazy věnují i na jiných oborech. V dnešní době je totiž porozumění pohyblivým obrazům klíčovou dovedností mediální gramotnosti,“ dodává.

Soutěžní studentské filmy se řadí do čtyř kategorií: středoškolská tvorba hraná, dokumentární a animovaná tvorba a vysokoškolská tvorba hraná. Kategorie vysokoškolské dokumentární a animované tvorby byla vzhledem k nízkému počtu přihlášených filmů letos vynechána. Některé vysokoškolské animace ale budou moct návštěvníci festivalu vidět jako bonus před projekcemi v letním kině.

Všechny vybrané filmy diváci můžou vidět na START FESTu v Kulturním domě v Novém Městě na Moravě i ve velkém sále bystřického Kulturního domu. V pátek 16. srpna tam budou na slavnostním zakončení 4. ročníku festivalu vyhlášeny vítězné tituly podle volby poroty složené z lektorů i festivalových hostů.

Foto: START FILM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!