Mrazivý thriller Shari Lapeny nebo reportážní román zachycující jeden z nejtragičtějších dnů norských dějin. Přinášíme srpnové knižní novinky

Mrazivý thriller Shari Lapeny nebo reportážní román zachycující jeden z nejtragičtějších dnů norských dějin. Přinášíme srpnové knižní novinky 

Prázdniny jsou v plném proudu a nutno podotknout, že letošní léto v literárním světě rozhodně není okurkovou sezónou. Připravili jsme si pro vás proto výběr těch nejlepších knih, které v srpnu vyjdou.

Jak chytit krtka - Marc Hamer

Krtci jsou sice obyčejná, ale přesto záhadná stvoření. Spisovatel a také zahradník Marc Hamer se jim přiblížil víc než kdokoli jiný, nejen kvůli své letité zahradnické praxi, ale i díky zkušenosti venkovského chlapce bez domova, zvyklého toulat se otevřenou krajinou. Během let se Hamer o podivuhodných hebkých tvorech žijících pod zemí naučil opravdu hodně, stejně jako o pověrách, které krtky obklopují. Kniha Jak chytit krtka pojednává nakonec více o lidech zahrabaných ve svých životech než o krtcích samotných.

Jeden z nás - Åsne Seierstad

Den, který se navždy zapíše do norských dějin. Anders Behring Breivik nejprve v centru Osla odpálil nálož, jíž zabil osm lidí, a pak se převlečený za policistu a po zuby ozbrojený přesunul na ostrov Utøya, kde postupně zavraždil šedesát devět účastníků letního tábora pořádaného mládežnickou organizací sociálnědemokratické strany.

Reportážní román Åsne Seierstad Jeden z nás: Příběh o Norsku vypráví průběh tohoto „černého dne“, přičemž zároveň zahlíží do životů postižených rodin a detailně rozebírá dětství i dospívání muže, ze kterého se stal nejhorší masový vrah norských dějin. Název knihy není náhodný, pachatelem popisovaného činu obráceného proti celé společnosti totiž není zfanatizovaný cizinec, nýbrž příslušník většiny, který se doposud choval jako „jeden z nás“.

Deník parazita - Jan Stavinoha

Píše se rok 1994 a spisovatel Vladimír, původem z Československa, žije se svou ženou Ester, synem Hugem a jejich bíglem poklidný život v Amsterdamu. Neví ovšem o tom, že v jeho těle už od narození přebývá i někdo jiný – bezejmenný, ovšem nezhoubný parazit, který se rozhodne zachytit celý rok v životě „své“ rodiny den po dni prostřednictvím deníkových záznamů.  Nejnovější kniha Jana Stavinohy se vrací k zásadním 1994, přičemž skvěle zachycuje tvůrčí krizi hlavního hrdiny, která ústí až do stavů deprese.

Klikaté cesty - Elin Olofsson

Klikaté cesty jsou strhujícím příběhem o lásce, samotě, tajemstvích a nečekaných přátelstvích z poválečného Švédska. V září roku 1949 se mladá Němka Uli Hartmannová vydává vlakem do Švédského městečka Krokom. Veze si s sebou svazek dopisů, které napsala jistá Elsa Petterssonová, kterou je Uli pevně odhodlaná najít, aby se dozvěděla, co se stalo jejímu příteli Hansimu, který za války v Norsku dezertoval a zemřel. Mezitím Elsa obsluhuje zákazníky ve venkovském koloniálu a uvažuje nad tím, jak naložit s tíživým tajemstvím, které ohrožuje celou její existenci. Setkání obou žen navždy změní jejich životy a postaví je před osudové rozhodnutí…

Nevítaný host - Shari Lapena

Do venkovského hotelu přijíždí na zimní víkend několik hostů. Poté, co dorazí, udeří sněhová bouře, která odstřihne hotel od elektřiny i veškerého kontaktu s vnějším světem. A hned první noc dojde k tragické nehodě, jeden z návštěvníků spadne ze schodů a zabije se. Atmosféra houstne, baterie mobilů se pomalu vybíjejí a nedůvěra mezi hosty přechází v paranoiu, další smrt na sebe totiž nenechá dlouho čekat, a tentokrát už je to nepochybně vražda. Shari Lapena ani tentokrát neušetří čtenáře šokujícího odhalení, stejně nečekaného, jaké přinesly zvraty v jejích předchozích psychothrillerech Manželé odvedle a Někdo cizí v domě.

Spojení - Julian Gough

Bioložka Naomi je rozvedená a stará se o dospívajícího syna Colta, který je mimořádně geniální. Umí programovat virtuální reality, které by si ostatní nedokázali ani představit. Zároveň je ale natolik introvertní, že mu dělá problém dokonce i to objednat si pizzu. Po prvním milostném zklamání ale začne mít pochybnosti o tom, jestli mu jeho virtuální realita stačí. Potají odešle revoluční vědeckou studii své matky na biologickou konferenci v New Yorku. Ta je ukončena předčasně a Naominy nejhorší noční můry se stanou skutečností. Do jejich životů se znovu začne vměšovat Coltův otec a bezpečnostní agentura, kterou vede.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!