Kulturní léto v Brně: festival na Veveří, výstava vína i Offspring

Kulturní léto v Brně: festival na Veveří, výstava vína i Offspring 

V Brně v létě rozhodně nuda není a nebude. Na výběr tu máte z rozličných festivalů, divadel, koncertů i jiných příležitostí k setkávání a užívání si letní kulturní pohody.

Festival Uprostřed

Do konce srpna probíhá v centru Brna festival Uprostřed. Ten má za cíl oživit ulice, náměstí i zapadlé kouty středu města. Akce pod jeho křídly jsou přístupné všem zdarma a zahrnují různé tipy kulturních a společenských aktivit jako koncerty, party a tančírny. Festival Uprostřed by měl kromě kulturních příležitostí i propojovat různé lidi bez ohledu na věk a vkus

Maraton hudby

Tento víkend, od 8. do 11. srpna, láká nadšence pro nejrůznější hudební žánry IV. ročník Maratonu hudby Brno. V centru města na velkém pódiu vystoupí hudebníci různých stylů, ulice se zaplní buskery a koncerty budou probíhat i na místech, kde byste je možná nečekali. K odpočinku poslouží chill out zóna.

Akce se zúčastní nejen čeští interpreti, ale i hudebníci ze zahraničí jako Jon Hopkins z Británie s jeho elektronickou, místy až snovou hudbou nebo skupina Motionhouse s představením mísící taneční a cirkusovou hudbu. Tuzemskou scénu zastoupí třeba Hausopera nebo hudební vystoupení nového cirkusu Cirk La Putyka.

Festival Moravské hrady na Veveří

Tento víkend se také festival Hrady CZ přesouvá na Moravu, konkrétně právě kousek od Brna. V areálu pod hradem Veveří vystoupí v pátek 9. a v sobotu 10. srpna české a slovenské kapely jako Kryštof, Harlej, Mirai a Visací zámek. V krásném hradním prostředí se kapely vystřídají na dvou pódiích.

Léto na Špilberku

Až do půlky září pokračují akce na brněnském hradě Špilberk. Koncerty, divadelní představení i večírky probíhají jednak na Velkém nádvoří, jednak na Letní scéně. Z nadcházejícího programu si můžete vybrat třeba z koncertů kapel Morčata na útěku, Prago Union či Anny K., zajít ale můžete i na operu, divadlo v rámci Letních Shakespearovských slavností nebo koncert české jazz rockové legendy Stromboli.

Od 14. do 22. srpna tam navíc proběhne Mezinárodní hudební festival Špilberk, od 15. do 17. zase Den Brna s ukázkou bitvy vedenou Společností 1645, alchymistickým pořadem i barokním ohňostrojem.

Grand Prix Austerlitz

17. srpna by měli milovníci vín a historie zavítat do brněnské Nové radnice na šestnáctý ročník mezinárodní výstavy vín Grand Prix Austerlitz. Soutěž, které se každým rokem účastní na padesát vinařů a na které návštěvníci budou moct ochutnat z více než dvou set vzorků vín, připomíná symbolicky bitvu tří císařů z roku 1805.

Vína do soutěže proto pocházejí ze zemí, které mají se slavnou bitvou u Slavkova něco společného – Francie a její tehdejší spojenci, české země i další, jejichž zástupci se účastní novodobých rekonstrukcí bitvy. Speciální kategorií na letošní výstavě jsou vína originální certifikace (VOC).

Offspring na Výstavišti

Punkrockový třesk zažije Brno na konci srpna, kdy tam přijede americká kapela The Offspring. Po úspěchu na festivalu Rock for People a plánovaném koncertu v Amfiteátru Loket dorazí skupina, jejíž historie se píše už od 80. letech, na brněnské Výstaviště ve středu 21. srpna.

Divadlo s úsměvem

Divadlo Radost na léto připravilo sérii představení Radostné letní večery. Na programu jsou koncerty, například skupiny Touchwood, divadlo jako hra Drahá legrace i pořady s hosty jako Před paravánem s… Martinem Dejdarem

Brněnskýstoock

7. září Brňané oslaví 50 let od slavného festivalu u Woodstocku na Brněnskémstoocku 2019. V areálu bývalého pivovaru v Řečkovicích zahrají třeba Michal Pavlíček a NačevaPlastic People of the Universe The New Generation. Koncert je pořádán na podporu Domova Tereza pro osoby se zdravotním postižením v Řečkovicích. Po odpoledni se speciálním programu pro děti přijde hudební večírek pro dospělé!

Foto: Muzeum města Brna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!