Hudební novinky, týden #32: Pokáč na Špilberku, Kryštof akusticky a víkend plný festivalů

Hudební novinky, týden #32: Pokáč na Špilberku, Kryštof akusticky a víkend plný festivalů 

Tento týden je hustě zaplněn koncerty, festivaly i hudebními večírky po celé republice. Ochuzeni nebudou milovníci jazzu, opery, rocku, popu ani jiných žánrů. O víkendu týden završí festivaly jako Keltská noc v Harrachově či Chodrockfestem.

V pondělí 5. srpna se Novoměstská radnice v Praze rozezní zvuky harfy skvolstného bolivijského hudebníka Edmar Castaneda a hlasem české zpěvačky Marty Töpferové, silně ovlivněné latinskoamerickou lidovou hudbou. Spojení těchto hudebníků z různých částí světa bude proto jistě skvělým poslechem. Koncert je součástí koncertní série Jazz Meets World.

V Jazz Docku se pak později, od desáté hodiny, představí kvarteto Limbo, které předvede svou hudební koláž. Jazzový základ obaluje tato mezinárodní čtveřice neobvyklou improvizací a prolínáním nejrůznějších zvuků bez hranic. Elektrifikovaná sestava střídá akustickou, melancholie střídá veselejší melodii a originální, objevná hudba Limba zaujme i náročného posluchače.

Jednou z posledních příležitostí uslyšet Spirituál kvintet živě na Moravě bude koncert folkové legendy v úterý 6. srpna v Arcibiskupském zámku Kroměříž. Ve Sněmovním sále uslyšíte akusticky i některé skladby, které upravil zakladatel Spirituál kvintetu Dr. Jiří Tichota, i s loutnovým doprovodem.

V úterý také v Rudolfinu v Praze slavnostně zakončí francouzská barokní opera Večer pro krále jubilejní 20. ročník Letních slavností staré hudby. Příběh dvou milenců v podání skvostných pěveckých sólistů Katherine Watson a Reinouda Van Mechelena jistě zasáhne nejen něžné duše.

Ve čtvrtek si v Brně můžete přijít poslechnout Pokáče na hrad Špilberk. Jeho chytlavé a vtipné texty doplňuje skvělá, pohodová hudba. Spolu s ním vystoupí na Špilberku i písničkář Aleš Petržela.

V rámci Sedmihorského léta vystoupí ve čtvrtek v Turnově výjimečný český písničkář Karel Plíhal. Posluchače čekají jak vtipné texty a veselé básně, tak i něžné a emotivní skladby. Všechny spojuje Plíhalova hravá poetika, ke které se přidá příjemná komorní atmosféra a hudebníkova skvělá hra na kytaru.  Karel Plíhal se pak v pátek přesune i do Broumova, kde zahraje v Klášterní zahradě.

V pátek se ve Valticích zastaví kapela Kryštof. Na akci JenomPísničky OpenAir zažijete Kryštof na holém pódiu, kde k provedení písní stačí španělka a hlas. Kapela slíbila, že kromě hodně hraní posluchače čeká i hodně povídání. Ke koncertu se tak přidá i netradiční intimní atmosféra a akustická forma písní.

Na smíchovské náplavce si v pátek od páté hodiny odpolední mohou užít taneční večírek příznivci house dance, salsy, reggaetonu, bachaty, hip hopu a dalších stylů. Na Summer Tropical Beats se můžete zůčastnit i otevřené lekce, těšte se ale hlavně na velkou taneční party i na profi vystoupení tanečníků.

Od čtvrté hodiny odpolední se v pátek v amfiteátru Loket představí kapely jako Mňága a Ždorp a Wohnout. Nebudou chybět ani hudební hosté a pohodová atmosféra open-air koncertu blízko hradu Loket.

Do Olomouce zase přijede americký zpěvák a skladatel Michael Bolton. Na svém jediném koncertě v České republice předvede hity i nové skladby. Jako skladatel napsal Bolton velké hity pro osobnosti jako Laura Branigan a Cher, jako zpěvák spolupracoval třeba s Renée Fleming, Lucianem Pavarottim a Céline Dion.

V pátek vyjde druhá deska americké punk rockové skupiny The Regrettes How Do You Love?. Tato čtyřčlenná formace z Los Angeles zabrousila do mnoha hudebních žánrů, ale o novém albu prohrašuje, že bude popovější a melodicky přístupnější než jejich studiový debut.

Heavy metalisté ocení zase nově vydanou desku Slipknot nazvanou We Are Not Your Kind. První deska natočená po odchodu perkusionisty Chrise Fehna, který také stál u vzniku skupiny, je zároveň jejich šestým studiovým albem a kromě klasických CD a LP vyjde i její limitovaná ďábelská verze na červeném vinylu.

Víkend bude opět plný festivalů, vždyť letní sezóna je v plném proudu. Na zámku Strážnice v rámci druhého ročníku Peacock id da Park dorazí legendární crossover rock kapela Gaia Mesiah. Ti po jedenácti letech vydali novou desku, kterou ve Strážnici představí. Doprovodí je stážnická stálice The Truth Is Out There, další kapely a návštěvníky čeká i afterparty a nevšední gastronomické zážitky.

Festival HRADY CZ se tento víkend přesune na Moravu. Tento pátek a sobotu má stanoviště na Veveří u Brna. Mezi vystupující patří špičky české hudební scény jako Kryštof, Harlej, Rybičky 48, Mirai nebo Arakain s Lucií Bílou.

Keltská noc v Harrachově už od čtvrtka do neděle láká nejen na skvělý výhled z velké nadmořské výšky, ale i na pestrý program s Krkonošskou dechovkou, Dymytry, Pipes and Pints, Monkey Business, Třemi Sestrami a dalšími.  

Na Chodrockfestu v Domažlicích v pátek a v sobotu uslyšíte kapely Olympic, Jelen, Arakain a mnohé další. Během Chodských slavností probíhá tento festival paralelně v terasovitém, převážně písčitém prostředí jezdeckého areálu, díky čemuž si získal nálepku „plážový“. Koncerty naplní dvě scény a nebude chybět ani doprovodný program.

Foto: Wikipedia (Chodrockfest)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!