Devátý den LFŠ: výlet do džungle i opuštěné vily nabídla vyladěná sekce virtuální reality

Devátý den LFŠ: výlet do džungle i opuštěné vily nabídla vyladěná sekce virtuální reality 

Virtuální realita se na Filmovce rozrůstá každým rokem a přináší nové technické možnosti, které jednou možná nahradí klasické plátno. Letos si mohli návštěvníci na vlastní kůži vyzkoušet tísnivé prostředí vězeňské samotky a kromě klasických filmů se poprvé také interaktivně zapojit, třeba se projít v magickém lese.

Netradiční část byla rozdělena do tří základních částí: Nekonečná samotka, interaktivní a neinteraktivní VR. Vězeňské cele jsme věnovali samostatný článek, v případě dalších dvou si diváci mohli vybrat z osmnácti krátkých filmů věnujících se rozličným tématům.

„Na neinteraktivní VR vedle chodí lidi na jistotu, už ví, který chtějí vidět film, ale s námi se často o výběru radí. Je to asi proto, že tady je to víc o zážitku než o ději, vtáhne vás to. O snímek Make noise ovládaný pomocí zvuku takový zájem není, návštěvníci se nejspíš stydí. Naopak třeba kresleným procházka lesem, kde se můžete kochat jeho nejmenšími tkáněmi, je oblíbená. Každý využívá technologii jiným způsobem, a to je nejzajímavější,“ říká koordinátor sekce Kryštof Novák. Pokud vás klidná meditace neláká, můžete se ponořit do hororové detektivky, nebo se stát kurátorem v muzeu.

Klasické VR se na 45. Letní filmové škole věnuje speciálně asijským filmům z Tchaj-wanu a Jižní Koreje. Se snímkem Dokonalá kopie se vydáte do Paříže či Benátek, ale ne jen tak ledajakých. Tyto jsou totiž na druhém konci světa, oproti svým předlohám. Životu tu plyne stejně, ale tamní lidé jsou jiní, žijí podle svých tradic v prostředí, které se vzalo úplně odjinud. Na vlastní kůži zažijete také válku v Jemenu či probádáte děsivou opuštěnou vilu. Pokud jste fanoušky umění, určitě si nenechte ujít možnost skočit do Monetových leknínů, vydejte se s Henrym Rousseauem do jeho milované džungle a udělejte si výlet na Böcklinův Ostrov smrti.

Letošní nabídka virtuální reality byla nadmíru pestrá a své si našel téměř každý. Široké veřejnosti se tak otevírá svět, který v budoucnosti možná dobude každou domácnost na světě. Když se spojí s kvalitní filmovou tvorbou, vznikne zážitek, který aktivuje všechny vaše smysly.

Foto: Anežka Gavendová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Reduta

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!