#MuzeumJinak: V retro arkádové herně kousek od Prahy zapomenete na čas

#MuzeumJinak: V retro arkádové herně kousek od Prahy zapomenete na čas 

Vzpomínáte si na videoherní automaty, které u nás po revoluci obsadily především kina a hospody? Pravděpodobně největší středoevropskou retro hernu najdete v Červeném Újezdu nedaleko Prahy, kde si arkády ze 70. až 90. let můžete nejen prohlédnout, ale i si všechny vyzkoušet.

Venku je absolutní klid, který narušují jen startující a přistávající letadla z nedalekého ruzyňského letiště. Jakmile však z parkoviště u novodobého hradu v obci Červený Újezd vstoupíte do velké dřevěné budovy s nenápadným nápisem Arcade Hry, omráčí vás (v kladném slova smyslu) kakofonie melodií vyluzujících z rozmanitých automatů a komentářů stejně nesourodých návštěvníků, mezi nimiž byste zdaleka nenašli jen teenagery.

V muzeu Arcade Hry si přijde na své každý. Foto: Adam Skalník

Domek připomínající spíše alpskou chatu než okolní středoevropskou zástavbu ukrývá poklady prvních videoher, které po revoluci zaplnily místnosti v kinech a hospodách a které u nás dnes už prakticky vymizely. V tuzemsku by se ale našly i před listopadem 1989, kdy je vlastnili takzvaní světští a vozili je ve svých maringotkách.

To vše však existovalo jen v malém měřítku a s nabídkou středočeského muzea jsou někdejší herny nesrovnatelné. Aktuálně si v Červeném Újezdu můžete vyzkoušet celkem 173 automatů, které si majitel tamějšího „paláce her“ Jan Orna přivezl většinou z USA.

Zahrajte si za krále popu Michaela Jacksona. Foto: Adam Skalník

Sbírku neustále rozšiřuje, a tak na fanoušky čeká rok co rok o pár sběratelských kusů navíc. Automaty není takový problém sehnat, jako spíše kam je umístit – ve skladu nyní uschovává okolo třiceti dalších, pro něž zatím nemá prostory.

Největším muzejním unikátem je automat s jednou z prvních komerčně úspěšných her, kterou je Pong z počátku sedmdesátých let. Jejím tvůrcem je americký inženýr Allan Alcorn, který hru vymyslel pro průkopnického výrobce arkádových her Atari. Černobílý a skutečně minimalistický Pong obsahující jen dva kurzory coby pálky, míček a náznak síťky rozdělující hrací plochu je navzdory své jednoduchosti, nebo možná právě díky ní, stále vysoce návykovou záležitostí.

S novějšími kousky se logicky zvedá jejich vyspělost, která s ohledem na datum výroby mnohdy překvapí. A na své si zde přijde každý, ať už je game geek, nebo počítačovou hru vidí poprvé v životě. Zabavit se tu můžete u závodů se simulátory motorek nebo sedadel v autě včetně řadicí páky a pedálů, u stříleček s historickými simulátory zbraní, vesmírných nebo sportovních her. Nechybí ani všemi milovaný Pac-Man, několik pinballů nebo taneční podložky Dance Dance Revolution.

Pinball nadchne i návštěvníky, kteří videohrám neholdují. Foto: Adam Skalník

Vnímání času je uvnitř muzea poněkud jiné než venku, a tak si na jeho návštěvu vyhraďte alespoň dvě až tři hodiny. Otevřeno tu mají vždy od pátku do neděle od 10 do 19 hodin.

Vstupné pro dospělé činí 250 Kč, snížené pro děti do 14 let stojí 150 Kč, předškoláci zaplatí 50 Kč. Pokud dorazíte po 17. hodině, vstupenka bude o padesát korun levnější (vyjma předškolních dětí).

Foto: Adam Skalník

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!