LFŠ: Náklad, Only you, Alice T.

LFŠ: Náklad, Only you, Alice T. 

Různorodá životní dramata, historické mezníky i filmy s queer tématikou se letos mísí na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. My přinášíme krátké recenze snímků z minulých dnů.

Náklad

V období války v Kosovu se řidič dodávky Vlado vydává přímo z města zmítaného hrůzami do Bělehradu, aby odvezl přísně tajný náklad. Tak tajný, že ani on sám nemá do poslední chvíle tušení, co má celou cestu za zády.

Je pravdou, že snímek dokáže v divákovi vyvolávat řadu otázek a ta nejdůležitější část, totiž válka a zabíjení, se odehrává úplně mimo záběr, pouze ve vaší představivosti. To všechno ale přichází až po opuštění sálu. Je možné, že v průběhu cesty se budete trochu nudit. Na začátku totiž není žádný podnět pro divákovu představivost, který by ji nějakým způsobem aktivoval, dostal vás do děje.

Vlado prostě jede, sem tam prohodí pár slov s lidmi, které náhodou potká, a ani se svým stopařem toho moc neproberou. I přes to s jeho postavou zpětně dokážete cítit. Zpracování války mimo obraz je velice ojedinělé, ale ne na každého funguje. Musíte být zkrátka na tuto mírně experimentální road movie naladěni. Zároveň je tato část historie natolik živá a citlivá, že šlo svým způsobem o dobré vyjádření smutku, který ještě nepominul.

Hodnocení: 60 %

Only you

Silvestrovské veselí končí a hlavní hrdinka si bere taxi domů. Nečekaně se v něm setká Jakem, a protože je v náladě, pozve ho k sobě domů. Rozumí si, ale vypadá to spíš jako jednorázovka. Jejich vztah se ale prohlubuje a po čase se sestěhují. Jenže Eleně je 35 a Jakeovi o devět let méně. Věk je pro ně ale jen číslo, jsou zamilovaní, a proto spolu zůstanou.

Priority se u obou náhle změní, když se rozhodnou mít dítě. Jenže ne vše jde tak hladce, jak očekávali. Jednou, dvakrát, třikrát… Přestávají věřit sami v sebe, ale v toho druhého víru neztrácí. A vy jste s nimi. V dobrém i ve zlém, only you.

Není to romantické klišé, je to realita. Intimní zachycení vztahu dvou lidí je naprosto mistrné, oba herci táhli celý film a nelze jim vytknout nic. Only you pohltí téměř veškeré dospělé diváctvo. Téma filmu je stále částečně tabuizováno a on ho zobrazuje až brutálně realisticky, se vším všudy. A právě to je jeho síla. Je to jako být společně s hrdiny doma za zavřenými dveřmi, tam, kde se to všechno odehrává.  

Hodnocení: 85 %

Alice T.

V kontrastu k předchozímu filmu stojí rumunské drama o šestnáctileté Alici, která neplánovaně otěhotní. Její přístup k životu je jemně řečeno velmi laxní. Když se novinku dozví, téměř z trucu své matce oznámí, že si dítě nechá a ona jí do toho nemá co mluvit. Dívka je adoptovaná a vzájemný vztah je jako na houpačce. Obě mají své chyby a není pro ně jednoduché spolu vycházet.

Hlavní postava se často chová naprosto iracionálně a pro diváka je hodně těžké se do ní vcítit, protože za to, co zažívá, si může z velké části sama, takže ji ve finále ani nemůžete litovat. Samozřejmě, že je ve společnosti tento jev poměrně častý, ale v případě Alice máte chvílemi pocit, že s ní ani nechcete ztrácet čas. Je pravda, že herečka Andra Guti byla skvělá, ale filmy bez pozitivních hrdinů jsou často těžko uchopitelné.

Hodnocení: 55 %

Foto: cineuropa.org

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!