Začíná Slavonice Fest. V premiéře uvede dokument Sarkofág pro královnu

Začíná Slavonice Fest. V premiéře uvede dokument Sarkofág pro královnu 

V příhraničním jihočeském městě Slavonice ve středu večer startuje Letní filmový a hudební festival Slavonice Fest, který potrvá do neděle 4. srpna. Hlavní program zahrnuje promítání osmdesáti filmů a dvanáct koncertů. Diváci v premiéře zhlédnou český dokument Sarkofág pro královnu režiséra Pavla Štingla.

V duchu sedmdesátých let se ponese úvodní večer festivalu ve Slavonicích, 31. července ho zahájí promítání snímku Horečka sobotní noci s Johnem Travoltou v hlavní roli a následný happening, který dovrší koncert kapely Mydy Rabycad.

Ve středu se navíc konají vernisáže dvou z letošních výstav, přehlídky obrazů Dany Sahánkové s titulem Stín ve křoví v rakouském Fratres a na české straně v kostelíku Maříž výstavy Pavla Štingla a Zdeňka Lhotského pojmenované Sarkofág pro královnu.

Ta nese název podle Štinglova časosběrného dokumentu, jenž zachycuje vznik unikátního projektu skleněného sarkofágu pro dánskou královnu Margrethe II. Film diváci budou mít možnost zhlédnout ve čtvrtek 1. a v sobotu 3. srpna.

Ve filmovém programu se letos objeví osmdesát domácích i zahraničních snímků. Kromě osmi sálů a letního kina letos přibyde nová scéna v rakouském Fratres. Sekce Český film nabídne kromě zmíněného dokumentu také letošní debut Kristiny Nedvědové Sněží!, historické drama Toman nebo sportovní film Zlatý podraz.

V kategorii World nechybí německý thriller Balón, životopisný snímek Beautiful Boy, historický film Favoritka, komediální drama Lady Bird, drama Ostrým nožom, horor Řbitov zvířátek, romantické drama Studená válka a další.

Několika projekcemi festival poskytne náhled i do skandinávské kinematografie, ať už snímky Složka 64 nebo Tísňové volání, k vidění budou i filmy vybrané sochařem Jaroslavem Rónou, seriály HBO, snímky z produkce České televize nebo počiny pro nejmenší diváky.

Hudební program letos zahrnuje čtyři větší koncerty ve Slavonicích a osm menších na scéně ve Stodole Maříž. Kromě Mydy Rabycad vystoupí například Buty, Tomáš Klus, David Koller, Pokáč, Klara&The Pop nebo Vladimír Merta.

Zpěvák Klus se zúčastní debaty Lež není pravda, která se bude zabývat rolí médií v demokratické společnosti a na níž přijali pozvání i novinář Martin Fendrych nebo publicistka Petra Procházková.

Foto: archiv Slavonice Fest

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!