Režijní provokatéři i aktuální polské inscenace. Festival DIVADLO přibližuje program

Režijní provokatéři i aktuální polské inscenace. Festival DIVADLO přibližuje program  

Více než 44 představení od předních souborů z Maďarska, Německa, Polska, Ruska, Slovenska, Slovinska i z České republiky. Na to láká již 27. ročník mezinárodního festivalu DIVADLO, který se uskuteční ve dnech od 11. do 19. září v Plzni. Návštěvníci se kromě divadelních inscenací dočkají i zajímavého doprovodného programu. Organizátoři chystají koncerty, workshopy i výstavy.

"Letošní dramaturgie přiváží evropské a velmi současné divadlo, které reflektuje aktuální dění v jednotlivých zemích," přibližuje program ředitel festivalu Jan Burian a dramaturgyně Dora Viceníková dodává: "Historické texty v inscenacích díky zjitřené a vyhrocené přítomnosti ožívají novými významy a stávají se opět aktuálními."

Hned tři divadelní inscenace dorazí do západočeské metropole z Polska. Všechny mají společný přesah do současnosti a aktuálnost tématu. Varšavské divadlo TR dorazí s představením Jiní lidé, pod nímž je podepsán jeden z nejvýznamnějších polských režisérů Grzegorz Jarzyna. Tato divadelní novinka vychází z hiphopové básnické skladby od Doroty Masłowské. "Na mimořádně dynamické, svižné a vtipné inscenaci s výrazným hudebním a videoartovým plánem se kromě členů souboru podíleli varšavští hiphopeři a výtvarníci, ale také desítky obyvatel města," říká dramaturgyně Kamila Černá.

Návštěvníci festivalu se dočkají také inscenace Zápisky z vyhnanství od Teatru Polonia, která vypráví příběh polské židovky donucené k emigraci v roce 1968. Představení se odehrává s hudebním doprovodem. "Polské a židovské písně se ozývají ve chvíli, kdy slova jsou již příliš bolestivá či jako brechtovský komentář k řečenému. Čtyřicet let starý příběh získává v inscenaci aktuální přesah," uvádí Viceníková. Polskou trojici pak uzavírá Hymnus na lásku od režisérky a hudebnice Marty Górnické a souboru Chór Kobiet.

Ruský režisér Dmitrij Krymov zahájí letošní ročník DIVADLA jednou ze svých slavných provokativních inscenaci ruských klasických předloh. Návštěvníci se dočkají neotřelého, až surrealistického zpracování Ostrovského předlohy Bez věna, která vypráví o nemožnosti být svobodný bez peněz ve světě peněz. "Vše probíhá na pozadí permanentně běžícího televizního přenosu fotbalového utkání. Herci během představení vstupují do paralelní reality na břeh řeky Volhy, přebývají v ní a vracejí se zpět na jeviště," přibližuje Černá.

V programu festivalu nechybí ani představení Hard to be a God od budapešťského souboru Proton Theatre či slovenské inscenace Před západem slunce a Americký císař. Českou divadelní scénu zastoupí Persony Divadla Na zábradlí, Andělé v Americe od Městských divadel pražských, Utrpení knížete Sternenhocha od Opery Národního divadla, Zabiják Joe od ostravské Komorní scény Aréna a mnoho dalších inscenací po celé České republice.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!