Pátý den LFŠ: Akční animák Sběratel Ruben Brandt překonává hranice i očekávání

Pátý den LFŠ: Akční animák Sběratel Ruben Brandt překonává hranice i očekávání80%

Pokud jste nadšení fanoušci umění, s velkou pravděpodobností se v akčních filmech moc nevyžíváte. Když se ale spojí propracovaná animace s originálním nápadem, může tomu být jinak.

Psycholog Ruben Brandt, nejlepší cvokař uměleckých duší ve svém oboru, se setkává s problémem, který sám nedokáže vyřešit. Začínají ho pronásledovat a strašit postavy ze slavných obrazů. Když se vypraví do muzea pokochat Zrozením Venuše, kráska najednou oživne, vcucne doktora do obrazu a snaží se ho zabít. Všechno je ale jen noční můra.

Podaří se mu probudit, ale tyto hrůzostrašné příhody jej potkávají častěji a častěji. Nakonec se Brandt v zájmu zachování vlastního psychického zdraví rozhodne využít pomoc jeho pacientů a dokonalých padouchů v jednom. Mezi hlavní patří i uhrančivá, zdánlivě nepolapitelná lupička, které je neustále na stopě mladý detektiv. Jediným vysvobozením se zdá být krádež všech světoznámých děl.

Toto akční animované drama je poctou slavným filmům a obrazům. Pět let na filmu pracovalo padesát umělců, a to je oproti Brandtovi podobným kouskům skutečně úspěch. V celém snímku je naprosto patrná autorova láska ke kubismu a ta z něj dělá ještě lepší podívanou. Ruben Brandt povýšil akční žánr zase o další příčku a překročil jeho hranice. Veškerých dramatických klišé se dočkáte, ale zpracování a námět jsou natolik inteligentní, že převažují.

Zážitek je fantastický a celou dobu se můžete bavit hledáním odkazů a roztodivných (mimochodem také kubistických) koček. Celé je to nadmíru hravé, navíc se soundtrackem obsahujícím mimo jiné jazzovou verzi Creep. Zapomeňte na to, že akčňáky jsou povětšinou bez lepší zápletky se spoustou nesmyslných bitek. Všechny předsudky vám vyvrátí. Ale přeci jen maličkost – spousta odkazů není pro normálního, ne tolik znalého diváka na první pohled čitelná. Možná kdyby autoři zvolili jednoznačnější díla, vyznění by bylo přístupnější a ještě více zábavné.

Foto: www.delconewsnetwork.com

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!