Kulturní akce s volným vstupem, které v Praze stihnete do konce sezóny

Kulturní akce s volným vstupem, které v Praze stihnete do konce sezóny 

Prázdniny se sice už přehouply do druhé poloviny, letní sezóna v hlavním městě ale zdaleka nekončí. Podívejte se na naše tipy na srpnové a zářijové kulturní akce s volným vstupem.

Prague Jazz Week

Staroměstské náměstí rozezní od pátku 2. do neděle 4. srpna tucet jazzmanů. Každé odpoledne až do nočních hodin se na pódiu vystřídají čtyři interpreti, návštěvníci si budou moci zadarmo poslechnout melodie kapely Captain Fingers, Rhythm Desperados, Adam Tvrdý Trio nebo třeba František Kop Quartet.

Den otevřených dveří v Hrzánském paláci

Naposledy v letošním roce budete mít možnost v sobotu 3. srpna nahlédnout do interiérů Hrzánského paláce, renesanční budovy na Hradčanech, kterou spravuje Úřad vlády ČR. Komentované prohlídky vás zavedou do reprezentativních sálů a místností v paláci, jehož historie je spjata s osobností T. G. Masaryka nebo malíře Antonína Slavíčka. K vidění budou i stálé expozice Symboly republiky a Můj stát.

Den židovských památek

Po celé republice otevře v neděli 11. srpna své brány na padesát židovských památek. V hlavním městě budete moci bezplatně navštívit Jeruzalémskou synagogu nedaleko Hlavního nádraží. Od 10 do 17 hodin bude přístupná památka postavená na začátku minulého století v maurském stylu, jež nahradila tři asanované synagogy. Svatostánek si zahrál ve filmu Lída Baarová ve scéně zachycující křišťálovou noc.

Jeruzalémská synagoga v Praze. Foto: Pixabay

Etnopiknik

Přijďte poznat kultury z celého světa všemi smysly v sobotu 17. srpna na nádvoří Náprstkova muzea. Bezplatný doprovodný program nabídne ukázky etnické hudby, taneční vystoupení i představení bojových sportů, pro děti budou nachystány tvořivé výtvarné dílny. Kromě toho budete moci ochutnat exotické gastronomické speciality.

Komentovaná prohlídka výstavy Doba genová

Do výzkumu DNA vás zasvětí aktuální výstava Doba genováNové budově Národního muzea, kterou si v sobotu 24. srpna budete moci zdarma projít s odborníkem, který vám prozradí vše o genetice a dědičnosti. Trojice prohlídek v 11, 13 a 15 hodin je vhodná pro rodiny s dětmi od deseti let, pro které bude připraven i pracovní list s úkoly. Následující prohlídka v 16 hodin je určena pro dospělé. Více o výstavě zde.

Anežka LIVE!!

Bohatý program v Anežském klášteře zdaleka nekončí. I během srpna vás čekají rozmanité akce s volným vstupem, těšit se můžete třeba na cvičení jógy, přehlídku videoartu, improvizační workshopy, prohlídku zdejších zahrad nebo na letní kino, kde se bude promítat Bergmanova klasika Sedmá pečeť, drama Tranzit, sci-fi První člověk, road movie Jízda nebo dokument Moje století.

Ctěnické dožínky

Tradiční dožínkovou slavnost pořádá Muzeum hlavního města Prahy v areálu ctěnického zámku v neděli 1. září. Chybět nebudou ukázky práce mlynáře a caletnice, výroba keramiky na hrnčířském kruhu, pečení kvasového chleba, řemeslný trh a především dožínkový průvod v čele s národopisným souborem Doudleban ve stylu takzvaného klenotnicového folkloru. Vstup je zdarma.

Prvňáčci jdou do zoo

Nastupuje v letošním roce vaše dítě do první třídy základní školy? Vezměte svou ratolest po jejím slavném dni za odměnu do trojské zoo, která v pondělí 2. září nabízí všem prvňáčkům vstup za symbolickou jednu korunu. Těšit se můžete na spoustu nedávných přírůstků, mezi mláďaty nechybí los evropský, lemur kata, žirafa Rotschildova nebo klokan horský.

Volný vstup do Národního muzea

U příležitosti Dnů evropského dědictví se v sobotu 7. září zdarma podíváte do poboček Národního muzea. Volný vstup zahrnuje i dočasné výstavy, navštívit budete moci mimo jiné expozici František Kretz a Alice Masaryková v Národopisném muzeu, Doba genová a Keltové v Nové budově, Rytíři nebes v Historické budově nebo třeba Na březích Nilu v Náprstkově muzeu.

Den otevřených dveří ve Švandově divadle

Jako každý rok i letos otevře smíchovská divadelní scéna své zákulisí. Ve středu 11. září odpoledne vás členové tamějšího hereckého ansámblu provedou jindy nepřístupnými prostory a také poodhalí novou inscenaci Smrt mu sluší v hlavní roli s Michalem Dlouhý, která si odbyla premiéru v květnu. Zároveň se budete moci zúčastnit soutěží o vstupenky na představení nebo využít slev.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!