Letní filmová škola nabídla průřez tvorbou režiséra Cătălina Mitulesca

Letní filmová škola nabídla průřez tvorbou režiséra Cătălina Mitulesca 

Hostem na letošním ročníku LFŠ byl i rumunský režisér Cătălina Mitulescu, který zde uvedl celkem sedm snímků, na kterých se podílel scénářem nebo režií. Vybrali jsme dva protikladné filmy, a to Jak jsem strávil konec světa a U trati.

Jak jsem strávil konec světa

Snímek natočený v roce 2006 vykresluje přerod k demokracii v komunistickém Rumunsku. Hlavní děj se točí kolem pocitů studentky Evy a jejího mladšího bratra Laliho. Eva prožívá první velkou lásku, je zamilovaná do Alexe, syna policejního důstojníka. Když jednou ve škole rozbijí bustu „otce vlasti“, Evu vyhodí ze školy a přeřadí na učiliště, zatímco Alex studuje dále.

Děj se odehrává asi rok před revolucí a rozehrává poutavou dějovou partii vztahů postav před i po ní, kterou symbolicky odstartuje Leliho výstřel z praku při projevu prezidenta Ceauşesca. Mimo hlavní dějovou linku snímek odkazuje také k představám postav o útěku za hranice, třeba ve fiktivní ponorce nebo při pozorování bubliny.

Mitulescův styl se vymyká formálním znakům rumunské nové vlny. Většina snímků z této éry k revoluci sice odkazuje, ale zároveň jsou typické statickou kamerou či nepoužíváním uměle přidané hudby, což Mitulescu nedodržuje. Film je typický zběsilou kamerou a rychlými přeběhy mezi postavami a dokonale jej podtrhuje použití reálných oslavných písní. Nevýhodou pro diváka je počáteční nepochopení situací z rumunské historie.

U trati

Vztahová studie mladého páru, který spolu nějakou dobu nežije, se podařila skvěle. Adrian se odstěhoval za prací do Itálie, a když se po více jak roce vrátí za svou manželkou Monicou a synem Lucou, zjišťuje, že vztah prošel velkými změnami. Film se z větší části odehrává během jedné noci, kdy se pár stihne několikrát pohádat a znovu usmířit. Po celou dobu se ale snaží být zodpovědnými rodiči, proto co deset minut narážejí na to, jestli jejich syn klidně spí.

Poněkud rušivým elementem je scéna, kdy se obě hlavní postavy dostanou na typickou rumunskou svatbu. V několika záběrech je vidět kameraman, což může působit poněkud komicky a neprofesionálně, ale Mitalescu po projekci uvedl, že to byl záměr. Navíc doplnil, že jde o muže, kterému je celý film věnován. Film, který v roce 2016 získal Zvláštní uznání na festivalu v Karlových Varech, je ale celkově poutavým snímkem.

Foto: Filmová databáze

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!