MHF Český Krumlov vzdal hold králi popu Michaelu Jacksonovi

MHF Český Krumlov vzdal hold králi popu Michaelu Jacksonovi90%

Českokrumlovskou Pivovarskou zahradu rozezněly v sobotu večer tóny skladeb nezapomenutelného krále popu Michaela Jacksona. Projektu Michael Jackson Symphony – Symfonická pocta králi popu, který byl bezesporu jedním z vrcholů letošního Mezinárodního hudebního festivalu, vévodili sólisté Dasha, Naďa Wepperová, Dušan Kollár a Dušan Marko za doprovodu Filharmonie Hradec Králové a Moondance Orchestry Martina Kumžáka.

Ačkoliv po dlouhých tropických dnech hrálo sobotní deštivé počasí s natěšenými diváky napínavou hru, zda se večerní koncert vůbec uskuteční, nakonec vše vyšlo na jedničku a během jeho konání nespadla ani kapka. Jako uragán tak na pódium v Pivovarské zahradě vtrhli pouze sólisté programu Dasha, Naďa Wepperová, Dušan Kollár a Dušan Marko s první písní Thriller, kterou si, stejně jako následující Wanna Be Starting Something – Don’t Stop Till You Get Enough, střihli dohromady.

Michael Jackson Symphony. MHF Český Krumlov 2019. Foto: Tomáš Vojáček

Poté již Dušan Marko za doprovodu vokálů svých kolegů roztleskal publikum v první opravdu sólové písni The Way You Make Me Feel, aby vzápětí zanechal na pódiu samotnou Naďu Wepperovou v černém klobouku a bílém sáčku s pomalou Much Too Soon, která jí za doprovodu symfonického orchestru, jenž dokreslil tu správnou atmosféru, opravdu sedla.

Projekt Michael Jackson Symphony vznikl v roce 2018 při příležitosti Jacksonových nedožitých 60. narozenin. Své síly v něm, kromě zmíněných sólistů, spojila Filharmonie Hradec Králové a Moondance Orchestra Martina Kumžáka, v jehož aranžích a pod jehož taktovkou hity krále popu zazněly i dnes večer.

Naďa Wepperová a Martin Kumžák. Michael Jackson Symphony. MHF Český Krumlov 2019. Foto: Tomáš Vojáček

V originálním aranžmá následovala rytmická Billie Jean v podání Dušana Kollára (kterého mimo jiné známe i ze slavného vokálního kvarteta 4TET), jenž si svou interpretací a mohutným hlasem vysloužil hlasitý potlesk, stejně jako následující Human Nature v podání Dashy.

S přicházejícím soumrakem, zdůrazňujícím romantické siluety sousedního komplexu krumlovských klášterů a zámecké věže v pozadí pódia, přišel i Dušan Marko s velmi známou skladbou You Are Not Alone, při níž měla většina přítomných místy pocit, jako by se na pódiu zhmotnil sám Jackson, nebo alespoň jeho hlas. Ačkoliv byste samozřejmě nemálo rozdílů oproti originálu (a to především záměrně ve vokálních aranžích) našli, tato píseň mu více než sedla. Nechyběly Keep the Faith či Remember The Time a Nadina nanejvýš procítěná a emocemi nabitá Little Susie, která první část koncertu před přestávkou uzavřela.

Michael Jackson Symphony. MHF Český Krumlov 2019. Foto: Tomáš Vojáček

Po pauze na pódium v již zcela ztemnělé Pivovarské zahradě vtrhl opět Dušan Kollár s písní Black Or White, při které jsme se dočkali nejen trochy rapu, ale i skvělého trumpetového sóla. Následovalo procítěné Dashino sólo I Just Can‘t Stop Lovin‘ You, melancholické She’s Out Of My Life v podání Nadi Wepperové či společná Beat It, jejíž rytmus diváci odměnili bouřlivým potleskem, stejně jako následující Blame It On The Boogie v podání Dušana Marka.

K vrcholům koncertu patřila bezesporu Dashina sólová interpretace Man In The Mirror skvěle doplněná smyčci a společná Will You Be There, která hlediště rozsvítila nesčetnými světýlky a diváky poprvé zvedla ze židlí. Přídavky v podobě dynamické I Want You Back a už opravdu závěrečné I’ll Be There pak byly onou třešničkou na dortu, po které opět následovaly zasloužené standing ovation.

Michael Jackson Symphony. MHF Český Krumlov 2019. Foto: Tomáš Vojáček

Těsně před koncem programu zazněla i následující vzpomínka: “Žil vzácný muž, byl oddán hudbě a každý ho znal. Našli ho mrtvého, Pán si ho vzal. Zůstalo poselství, modlitba tichá... Rozprostřels před námi bolest i lásku, vějířem emocí rozvlnil čas. Roztančils davy, oslovil duši každého z nás… Nechť vzpomínka tichá beze slov, je těžké díky vměstnat do několika strof.” 

Celý koncert postavený na střídání rytmických a hluboce procítěných písní a především na spojení skvělých sólistů se symfonickým orchestrem, Moondance Orchestrou a povedenými aranžemi Martina Kumžáka tak byl skutečně velkolepou poctou jedné z nejvýznačnějších osobností světové hudební scény i jejím písním.  

Úvodní foto: Tomáš Vojáček

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Pivovarská zahrada nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!