Druhý den LFŠ: Reálné následky důvěry člověku na druhé straně sítě. Doufám, že příště umřeš :-)

Druhý den LFŠ: Reálné následky důvěry člověku na druhé straně sítě. Doufám, že příště umřeš :-)65%

Kde končí láska a začíná stalking a co je mladý člověk ochoten udělat kvůli lásce? V Maďarsku, stejně jako všude ve světě, rezonuje téma internetové bezpečnosti. Zájem se ukázal také v Uherském Hradišti v podobě zaplněného Klubu kultury.

Studentka Eszter je ve svých šestnácti zamilovaná do anime, ale také do svého učitele. K jejich sblížení dochází až poté, co se její platonická láska odstěhuje i s rodinou do Londýna. Posílají si zprávy, poznávají se a dojde i na videohovory. Je v nejlepším pořádku takto navazovat první vztah? Po tom se hlavní postava nepídí. Naivně se odevzdává svým hormonům a odstrkuje tak na druhou kolej všechno ostatní. Je zaslepená, s klapkami na očích a nevšímá si spousty důležitých věcí, které se dějí okolo.

Autora zajímalo, jak se z mladého člověka stane někdo, kdo ostatní lidi zneužívá. Podle něj se tak nikdo nerodí. Samozřejmě se zaměřil i na naši kontrolu sociálních médií,“ komentoval v úvodu snímek maďarský filmový kritik Géza Csákvári.

Plíživé drama odehrávající se částečně kdesi za obrazovkami pojednává především o dnešních vztazích. Jsou ale v základu tolik jiné, než byly dřív? Platonická láska, posedlost, neopětování citů. To všechno můžeme projevovat pomocí nahlas nevyřčených slov a emotikonů. Otázkou zůstává, jestli vždy domyslíme důsledky. Maďarský snímek ale ukazuje, že by měl být každý postaven následkům toho, co způsobil, a nést odpovědnost za své výroky. Protože ty platí i na internetu, přes veškerou anonymitu, kterou poskytuje.

V danou chvíli vás spád nejspíš dostane, ale nakonec tento maďarský film nejspíš splyne s ostatními držící se bezpečnosti na internetu. Nejde o to, že by se téma už řešilo dostatečně, ale bylo by lepší najít nové cesty, jak divákovi tuto problematiku předat tak, aby byla stále strhující a přinášela něco nového. I přes opravdu nízký rozpočet tvůrci vytvořili snímek, který zaujme, ale bohužel nezanechá v člověku kýžený svíravý pocit. Nezklamal, ale ani nevybočil z řady.

Fotografie: www.tv-archiv.sk

Názor informuji.cz: 65%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!