Špatné verše nejsou slaďárna, nýbrž vynikající spojení melancholie a absurdna

Špatné verše nejsou slaďárna, nýbrž vynikající spojení melancholie a absurdna85%

Čtyřicátý pátý ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti nabízí ve svém programu sekci Východních příslibů, ve které divákům představuje často neznámé snímky východních režisérů. Za zmínku stoprocentně stojí film maďarského režiséra Gábora Reisze Špatné verše.

Nejen, že Reisz snímek oceněný Zvláštní cenou poroty z filmového festivalu v Turíně 2018 režíroval, ale napsal k němu také scénář a hudbu, kterou nahrál se svou kapelou, a rovnou si i zahrál hlavní roli. „Za zmínku nepochybně stojí také to, že ačkoliv se začínalo točit s jiným hercem v hlavní roli, v průběhu natáčení jej režisér vyměnil za sebe, právě kvůli tomu, jak moc je celý příběh autobiografický,“ uvedl při úvodu dramaturg maďarské sekce Géza Csákvári.

Když se s třicetiletým Tamásem rozejde v Paříži jeho přítelkyně Anna, z vteřiny na vteřinu se mu svět otočí naruby. Po návratu do Budapešti propadne beznadějně splínu a začíná se pomalu utápět ve vzpomínkách. Do toho jej čekají pouze ne příliš lákavé vyhlídky ve formě natáčení reklam na kuřecí maso.

Támas sice pracuje v reklamní agentuře, ale když mu bylo devatenáct, vedl malou osobní válku proti billboardům tím, že do nich jednoduše bouchal vlastní hlavou. Tato vzpomínka se mu promítne před podepsáním nové výhodné pracovní smlouvy a ovlivnění je tak silné, že se nakonec rozhodne nepodepsat.

Odpálená levandule na pařížském letišti

Když si uvědomí, že Annu doopravdy pořád miluje, vrátí se zpět do Paříže, ale zapomene si s sebou vzít krabici, ve které je nějaká důležitá věc, a to kytice levandule, kterou chce Anně darovat. Po telefonátu s kamarádem, který zůstal v Budapešti, jej požádá, aby za ním na skok přiletěl a krabici mu přivezl. Ten má ale autonehodu, a tak s krabicí pošle do Paříže Tamásova otce. Protože se ale cestou na letiště Tamás zpozdil, otec měl strach, že nestihne letadlo zpět, a tak nechal krabici položenou v rohu jedné z letištních hal. Pak už situace nabírá rychlý spád - uzavření terminálu, pyrotechnici a policie, která obvinila otce z připravovaného útoku.

Zajímavostí je, že režisérova bývalá přítelkyně měla u filmu na starost střih, který se ale vyvedl opravdu bravurně. V některých momentech snímku by se sice mohlo zdát, že se divák může ztratit ve spletitosti příběhu, ale na druhou stranu je film plný navazujících scén z dospívání a současnosti, které jej dělají jedinečným. Celková melancholie z rozchodu a absurdnost situací, které následují po návratu do Budapešti, propůjčují snímku nádech neotřelosti a zároveň nostalgie.

Foto: Filmová databáze

Názor informuji.cz: 85%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hvězda - Uherské Hradiště nabízí i další akce

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!