Nejnovější články » Filmové novinky

Tvůrce posledního Thora odhalil první upoutávku na svou hitlerovskou satiru

26.7.2019,

Letošní torontský festival nepřinese pouze Joaquina Phoenixe jako nového Jokera, ale uvede i premiéru válečné satiry novozélandského režiséra a scénáristy Taika Waititi, která bojuje proti nenávisti a utahuje si z Hitlera.

Režisér Taika Waititi podepsaný pod výrazným komediálním mockumentem Co děláme v temnotách a zatím posledním Thorem (Thor: Ragnarok) se tentokrát pustil do adaptace válečného románu Caging Skies - o malém úzkostlivém členu Hitlerjugend, kterému kvůli jeho zbabělosti přezdívají Jojo rabbit - králík Jojo. Mladý přesvědčený nacista zmanipulovaný nacistickou propagandou je zraněn výbuchem granátu a jednoho dne se dozví, že jeho matka skrývá v pokoji židovskou dívku. Chlapec si v těchto těžkých chvílích svého života vytvoří imaginárního kamaráda. A tím není nikdo jiný než Adolf Hitler.

Taika Waititi se proslavil svým specifickým druhem humoru, který mnoho diváků musí považovat za zcela absurdní a není pochyb, že snímek Jojo Rabbit bude jeho černé satiry plný. První trailer naznačuje, že nesmíme čekat prvoplánové válečné drama, ale naopak zběsilé a překvapivě zábavné vyprávění v historických kulisách.

Ve filmu se v hlavní roli malého chlapce ukáže debutující Roman Griffin Davis jeho svobodnou matku bude hrát “ta z Avengerů”, jak popsal Scarlett Johansson režisér snímku. Dále se můžeme těšit na nacistické důstojníky v podání oscarového Sama Rockwella nebo komediální herečky Rebel Wilson. A protože Taikovi Waititi nestačí jen filmy produkovat, psát jim scénáře a režírovat je, objeví se v své proti-nenávistné satiře Jojo rabbit v roli Adolfa Hitlera.

Proč se scénárista a režisér rozhodl sám ztvárnit imaginárního Hitlera? Nejlépe to vystihuje jeho vlastní instagramový post, u kterého napsal: “Nemůže být pro Hitlera větší urážky, než aby ho hrál polynéský žid!”