Nejnovější články » Hudební novinky

Vychází mrazivý soundtrack seriálu Černobyl složený ze zvuků skutečné jaderné elektrárny

24.7.2019,

Působivé záběry na vybuchlý reaktor doprovázené mrazivou hudbou, která maximálně umocňuje svíravý pocit z pohledu na nejzávažnější havárii v historii jaderné energetiky. Tím se může pyšnit seriál Černobyl, který se stal během několika dnů celosvětovým fenoménem.

Nyní vychází k jednomu z nejúspěšnějších seriálů oficiální soundtrack. Jeho hlavní autorkou je Hildur Guðnadóttir, islandská experimentální hudebnice. Při nahrávání hudby nepotřebovala žádné hudební nástroje, využívala totiž zvuky skutečné jaderné elektrárny.

"Společně s Chrisem Watsonem a Samem Slaterem jsme vycestovali do Litvy, abychom nahráli zvuky místní jaderné elektrárny Ignalina, kde byla natočena značná část seriálu," popisuje tvůrčí proces Hildur, "následně jsme se prohrabovali v hodinách nahraných materiálů a podařilo se nám zachytit unikátní melodie dveří, pump nebo reaktorových a turbínových hal. Kromě mého hlasu je tak hudba k seriálu tvořena samotnou elektrárnou."

Soundtrack, který získal nominaci na prestižní cenu Emmy, vychází na CD i LP. Hildur Guðnadóttir se kromě skládání hudby věnuje i zpěvu nebo hře na čelo. Podílela se již na soudracku k filmům Joker, Máří Magdaléna či Sicario 2. Kromě toho vydává i sólová alba. Na kontě má spolupráce s mnoha známými osobnostmi - například s již zesnulým Jóhannem Jóhannssonem či Fever Ray.

Seriál Černobyl je pětidílnou minisérií natočenou podle skutečných událostí kolem havárie černobylské jaderné elektrárny. K výbuchu reaktoru 4. bloku elektrárny došlo v brzkých ranních hodinách 26. dubna 1986 během technické zkoušky. Přesný počet obětí této tragédie je jen těžké odhadnout. Během nehody a v průběhu následujících tří měsíců zemřelo 31 lidí. Na následky radioaktivního mraku a záření však zemřely tisíce zasažených.

Naši recenzi na seriál si můžete přečíst zde.