Trápení se saxofonisty i opakování líbací scény: příběh Careless Whisper od George Michaela

Trápení se saxofonisty i opakování líbací scény: příběh Careless Whisper od George Michaela 

Ne každou píseň poznáte podle prvních pár tónů, Careless Whisper od George Michaela však patří mezi tu hrstku songů, které identifikujete hned. Saxofonové sólo, kterým začíná, totiž utkví v hlavě každého, kdo ji zaslechl. Vyšla přesně před 35 lety, 24. července 1984. Zjistili jsme o ní pro vás pár zajímavostí.

Kde se vzala, tu se vzala

Careless Whisper složili spoluhráči z dua Wham!, samotnému Georgeovi Michaelovi pomohl i Andrew Ridgeley. Píseň sice vyšla roku 1984, ale hudebníci ji složili už o tři roky dříve, když jim bylo pouhých 17 let. Inspirací jim byly Michaelovy romantické pletky z mládí, kdy párkrát začal chodil s dívkou, aniž se rozešel s tou předchozí.

V Careless Whisperu zpívá o tom, jaké to je, když na to první dívka přijde, i když to se v reálu prý nikdy nestalo. Text je také plný zmínek o tanci, který měl George Michael vždy v oblibě. Samotná píseň ale Michaela nakonec nenadchla a vlastně ho dost mrzí, že takový horkou jehlou napsaný text dokázal oslovit tolik lidí.

Bez saxofonu by to nešlo

Riff, který hned na začátku dělá z Careless Whisper zajímavou a chytlavou skladbu, napadl George Michaela prý jednou, když dával peníze na autobus jeho řidiči při nástupu.

Při nahrávání písně autor nebyl se saxofonovým sólem spokojen. Chtěl, aby znělo stejně jako na demo nahrávce z doby před dvěma lety, kdy mu ho nahrál kamarád, který na saxofon hrával jen pro zábavu v barech. Jenomže top saxofonistovi, který do studia v Alabamě přiletěl z Los Angeles, se to takto ne a ne podařit.  

Nakonec, po vyzkoušení celkem deseti různých saxofonistů, se Michael spokojil až se zvukem, který vznikl v podstatě náhodou. Další studiový hráč, který, jak bývá zvykem, dopředu moc netušil, co za noty ho bude ve studiu čekat si na místě nevěděl rady se svým partem. Obsahoval totiž vysoké F#, které Steve Gregory na svůj tenorový saxofon nemohl zahrát. Producent proto zpomalil pásku, aby saxofonista mohl svůj part zahrát o půltónu níž. Když pak nahrávku zrychlili a dali ji do původní tóniny, vznikl zvláštní zvuk, který z nahrávky slyšíme. Autor totiž, poté, co zrovna přišel do studia a slyšel výsledek, zvolal: „to je ono!“ A osmdesátkový hit byl na světě.

Nejen slyšet, ale i vidět

Ke Careless Whisper, konkrétně tedy její kratší verzi ze singlu (na albu je delší) natočil Duncan Gibbins, autor klipu třeba k Wake Me Up Before You Go-Go, videoklip. Odráží příběh, o kterém se zpívá v textu písně. Muže hryže svědomí, protože podvádí svou partnerku, a bojí se, že ta na to přijde. Klip se natáčel v Miami na Floridě a vidíme v něm řadu typických miamských míst.

Ani natáčení videa se ale neobešlo bez problémů – podle slov producenta to spíš byla dost velká hrůza. Když totiž přišlo na jednu líbací scénu herečky Lisy Stahlové a George Michaela, natáčení se zaseklo a muselo se točit znova. George Martin pak ale řekl, že se mu nelíbí jeho vlasy. Ty mu upravovala sestra, která za tím účelem musela přiletět z Anglie, ostříhat ho a scény se musely točit znova. To je tak, když je hudebník tvrdohlavý (a dlouhovlasý).

Careless Whisper se později objevila třeba ve filmu Deadpool z roku 2016. Slyšet ji můžete taky v seriálu Legends of Tomorrow, kde ji zpívají na karaoke postavy Wally West a Rip Hunter.

Foto: BBC

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!