Nejnovější články » Hudební novinky

Objev Tom Walker se vrátí do Česka. Tentokrát předvede své kvality na klubové scéně

23.7.2019,

Fanouškům skotského zpěváka a skladatele Toma Walkera ještě v hlavě nedozněly poslední tóny po úspěšném vystoupení na festivale Colours of Ostrava a už se mohou těšit na jeho návrat – a to dřív, než by to kdo čekal. Vycházející britská hvězda 29. října ukáže, jak to umí rozproudit na klubové scéně v pražském Roxy.

Ještě nedávno byl Tom Walker neznámým hlasem. Na jeho tvorbu upozornil loňský žebříček BBC Sound of 2018. Jeho kvality potvrzuje také získání letošní ceny Brit Awards v kategorii začínajících umělců.

Tom však rozhodně není žádný muzikantský nováček. První singl Sun Goes Down vydal už před třemi lety. Nečekaný úspěch však přišel až se skladbou Leave A Light On.

To, že cenu získal oprávněně, jsme se mohli přesvědčit během jeho koncertu na Colours of Ostrava. Pro mnoho lidí neznámý písničkář uhranul svým podmanivým hlasem a šarmem skotského zálesáka. Open-air vystoupení, během kterého představil své debutové album What A Time To Be Alive, lze bezpochyby označit za jeden z nejvýraznějších bodů programu ostravských ‚barev‘.

Rodák z Glasgow vyrůstající v Manchesteru a Londýně se zatím nemůže pyšnit obsáhlou diskografií, v tomto případě však platí kvalita nad kvantitou. Kromě již zmiňovaného singlu Leave A Light On, kterým podpořil kamaráda bojujícího se závislostí, má na kontě řadu dalších globálních hitů – například Angels, Fly Away With Me, Blessings nebo My Way.

Hudebně se nejedná o nic přelomového, ale trochu mainstreamové rytmy nahrazuje hlasem jako hrom, který mu může závidět nejeden hudební kolega. Svůj styl charakterizuje jako mix hip hopu se špetkou blues, popu a kapkou reggae. To, že se nedrží jen jedné hudební linie, potvrdil i na Colours. Walker kromě snových poloh písní ukazuje, že to umí i pořádně rozjet a využít svůj chraplák.

Na velkém pódiu před zraky festivalového publika Tom Walker zazářil, uvidíme, zda úspěch z Colours zopakuje také v uzavřeném klubu.

Foto: Barbora Bittnerová