Složitou DNA přibližuje hravou formou nová výstava v Národním muzeu

Složitou DNA přibližuje hravou formou nová výstava v Národním muzeu 

Nová budova Národního muzea otevírá výstavu Doba genová, která se srozumitelnou formou snaží návštěvníkům objasnit vývoj zkoumání DNA i její využití na konkrétních příkladech. Expozice bude k vidění do 18. září.

Jádrem nové výstavy Národního muzea (NM) je vysvětlení podstaty molekuly DNA, jejího složení a dalších souvislostí prostřednictvím nadrozměrného modelu dvoušroubovice a skládačky DNA řetězců, na níž si návštěvníci osvojí základní pravidla její struktury.

Zároveň je expozice seznámí s historií zkoumání DNA včetně představení vědců v druhé polovině 20. století, kteří se jako první zabývali genetikou. Poznají i práci současných muzejních výzkumníků – animace, ukázková videa a moderní přístrojové vybavení jim prozradí, jakým způsobem dnes vědci DNA získávají a následně zkoumají.

Z výstavy Doba genová. Foto: archiv NM

DNA je sama o sobě velmi komplexním a složitým tématem, proto jsme se rozhodli, že ho našim návštěvníkům přiblížíme hravou a moderní formou. Výstava tak jistě zaujme nejen svými interaktivními prvky, ale třeba i ukázkovými příklady využití DNA ve výzkumu – třeba ověřováním, zda ve své oblíbené restauraci se sushi dostáváte pravého tuňáka nebo jeho levnější náhradu,“ doplnil generální ředitel NM Michal Lukeš.

Doprovodný program k výstavě Doba genová zahrnuje jak komentované prohlídky, tak i speciální akce, jako například sobotní workshop Aspoň na víkend zavítej do genetické laboratoře.

Foto: archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!