Inspirovaný i inspirující Alberto Giacometti. Rozsáhlou retrospektivu nabízí Veletržní palác

Inspirovaný i inspirující Alberto Giacometti. Rozsáhlou retrospektivu nabízí Veletržní palác80%

Dílo sochaře a malíře Alberta Giacomettiho je nyní k vidění ve Veletržním paláci. Výstava ukazuje průřez celým půlstoletím tvorby věhlasného švýcarského umělce.

Hned na začátku expozice návštěvníka přivítají výrazně barevné, rané obrazy Alberta Giacomettiho. Na nich je ještě zřetelně vidět silný vliv výtvarníkova otce Giovanniho, známého postimpresionistického malíře.

Alberto zachytil na plátnech sebe a své sourozence, osoby, které mu byly nejbližší. To je i později pro jeho tvorbu typické. Vybíral si vždy jen několik přátel či známých, které zachycoval znovu a znovu, ať už s pomocí tužky, štětce či prostřednictvím sochařských postupů.

Diego stojící v obývacím pokoji ve Stampě. Albertův bratr na plátně z roku 1922. Foto: Martina Cihlářová

Výstava pokračuje výrazně geometrickými skulpturami, na nichž nalezneme odkazy jak na kubismus, tak na tvarosloví děl lidské prehistorie, například keltské plastiky hlav.

Kubistické kompozice z let 1926 až 1927. Foto: Martina Cihlářová

Díla jsou v expozici řazená jak chronologicky, tak i tematicky. Postupně se tak návštěvník dostane do období kolem druhé světové války, které znamená pro Giacomettiho přelom.

Po válce vznikají jeho dnes nejslavnější sochy. Vyznačují se velmi protáhlou, teninkou linií a divákovi na první pohled připomenou tvorbu sochaře Olbrama Zoubka. Není to náhoda. Giacometti tohoto českého výtvarníka (a nejen jeho) inspiroval, navíc se oba dva zajímali o umění starověkých civilizací.

Stojící ženské postavy, typické pro Alberta Giacomettiho. Foto: Martina Cihlářová

Alberto Giacometti se pak až do své smrti v roce 1966 věnuje zejména těmto „nitkovitým“ postavám a bustám. Podle jeho vlastních slov to byl nikdy nekončící pokus zachytit viděné.

Na architektonické podobě výstavy pracovala Eva Jiřičná spolu s Georginou Papathanasiou. Foto: Martina Cihlářová

Malovat ale Giacometti také samozřejmě nepřestal, a tak na výstavě najdeme i jeho pozdější, výrazně potemnělé obrazy. Návštěvník také může zhlédnout krátkou ukázku filmu, který zachycuje Alberta Giacomettiho při práci, a nahlédnout do publikací věnujících se tomuto umělci. Výstava potrvá do 1. prosince.

Pohled do expozice. Foto: Martina Cihlářová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!