Hynek Čermák jako sídlištní rváč Vandam. Národní třída má trailer

Hynek Čermák jako sídlištní rváč Vandam. Národní třída má trailer 

Snímek Národní třída, který je adaptací novely Jaroslava Rudiše, zveřejnil trailer. Hlavní roli rváče z pražského sídliště s přezdívkou Vandam ztvárnil Hynek Čermák. Film vstoupí do kin 26. září.

Tragikomedie Národní třída vychází ze stejnojmenné novely spisovatele Jaroslava Rudiše, která byla před pěti lety nominována na ocenění Magnesia Litera. Autor předlohy spolupracoval na scénáři s režisérem snímku Štěpánem Altrichterem, který na sebe v roce 2014 upozornil komedií v česko-německé koprodukci Schmitke, za níž získal dva České lvy i Cenu české filmové kritiky za objev roku a nejlepší audiovizuální počin.

Národní třída - trailer from Negativ on Vimeo.

Moje kniha je temná, ale má i hodně černého humoru. A právě to jsme se snažili ve filmu posílit. Jde to spolu ruku v ruce. Když někdo zajde s Vandamem na pivo, poučí se o životě, ale zároveň se taky myslím hodně zasměje,“ uvedl Jaroslav Rudiš.

Vandam v podání Hynka Čermáka je muž ve středních letech, který žije na pražském sídlišti. Svérázný chlápek denně cvičí, aby se připravil na potenciální válku, často navštěvuje hospodu a zabývá se dějinami. Navíc převychovává mladíka s přízviskem Psycho (hraje ho Jan Cina), se kterým pracuje jako natěrač střech panelových domů.

Hynek Čermák sice namluvil audioverzi novely, s jeho obsazením však režisér nepočítal hned od počátku. „U Hynka mi vadila jeho známost. Zkoušeli jsme tedy asi rok jiné herce. Ale musel jsem uznat, že v Čechách jednoduše není herce, který by se na roli Vandama víc hodil. Zahrál to tak bravurně, že vám ani sám neřeknu, jestli je tento jeho Vandam sympaťák nebo nebezpečný rváč – možná je obojí, ale to ať asi divák posoudí sám,“ nechal se slyšet Altrichter.

Hynek Čermák ve filmu Národní třída. Foto: archiv Falcon

Ve filmu se kromě ústřední dvojice objeví také Kateřina Janečková, Václav Neužil, Jiří Langmajer, Jiří Šoch, Martin Sobotka, Erika Stárková, Lubor Šplíchal, Andrej Polák nebo Martin Siničák.

Knižní Národní třída vyšla v roce 2013 a byla přeložena do mnoha jazyků. V Německu vznikla její divadelní adaptace, která je aktuálně v repertoáru státního divadla v Drážďanech. Jaroslav Rudiš v loňském roce vydal v tuzemsku svou poslední novelu Český ráj, u sousedů slaví úspěch se svým prvním německy psaným románem Winterbergs letzte Reise, který by měl v příštím roce vyjít i česky.

Foto: archiv Falcon

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!