Léto v Pardubicích: nejzajímavější kulturní akce až do září

Léto v Pardubicích: nejzajímavější kulturní akce až do září 

Jaké kulturní vyžití nabídnou následující týdny v Pardubicích a okolí? Zamiřte třeba do letního kina na břehu Labe, na hudební festivaly za hranice města nebo se ochlaďte ve zdejších galeriích na aktuálních výstavách.

České HRADY – Kunětická hora

tento pátek a sobotu rozezní podhradí Kunětické hory jen pár kilometrů od Pardubic přes dvě desítky domácích interpretů. Dorazí jak zvučná jména české scény, jako třeba Michal Hrůza, Sto zvířat, Lucie Bílá, Kamil Střihavka, Visací zámek nebo Kryštof, tak i méně známé talenty, ať už zpěvačka Eliška Buociková nebo uskupení My Chemical Romance Revival.

Pernštejn(l)ove

I v letošním roce hostí Zámek Pardubice divadelní festival pod širým nebem, který od úterý 30. července do soboty 3. srpna nabídne jedenáct představení. Program zahrnuje jak inscenace pro dospělé publikum, například hvězdně obsazenou komedii Můžem i s mužem v hlavní roli s Kateřinou Hrachovcovou a Vandou Hybnerovou, tragikomedii z pera Václava Havla Audience nebo hru Sen noci svatojánské v podání studentů DAMU, tak i pro nejmenší diváky, které čekají pohádky i dílničky.

Přehrady Fest na Seči

Pobyt u oblíbené vodní nádrže Seč návštěvníkům v pátek 9. a v sobotu 10. srpna zpestří hudební program v rámci Přehrady Festu. První den vystoupí mimo jiné Marek Ztracený, UDG, Mirai nebo Sebastian, další den se můžete těšit na Pokáče, Bena Cristovao, Mig 21 i Chinaski. 

Procházka po stopách moderní architektury v Pardubicích

Po pardubických stopách významných tuzemských architektů 20. století vás zavede procházka, která se uskuteční v neděli 11. srpna od 14 hodin. Chybět nebude prohlídka zdejších slavných staveb jako Winternitzových mlýnů nebo Machoňovy pasáže, ale i děl od méně známých tvůrců, třeba Okresní nemocenské pokladny či Státního reálného gymnázia. Na své si přijdou milovníci funkcionalismu, kubismu, secese i národního stylu.

Vojtěch Hurych – Potkal jsem její vrahy

Na Pernštýnském náměstí v Pardubicích v sousedství Domu U Jonáše najdete nenápadnou Galerii Fons, která se zaměřuje na představení tvorby současných výtvarníků a fotografů. Aktuálně si tu můžete prohlédnout snímky fotožurnalisty a několikanásobného vítěze v soutěži Czech Press Photo Vojtěcha Hurycha, které pořídil během natáčení historického filmu Milada. Nejde o záběry z kamery, ale o momentky z okamžiků, kdy byla vypnutá a herci měli pauzu. K vidění budou do 14. srpna.

Z výstavy Potkal jsem její vrahy. Foto: archiv hurych.cz

Pardubický festival vína

Předposlední víkend letních prázdnin, pátek 23. a sobota 24. srpna, bude na pardubickém zámku patřit vínu. Festival se koná i přes ztížené podmínky v souvislosti s rekonstrukcí renesanční budovy. Páteční noc láká kromě ochutnávek vinného moku i na bezplatné prohlídky vybraných expozic včetně míst, která jsou běžně nepřístupná.

Letní kino Pernštejn

Filmy na čerstvém vzduchu můžete zhlédnout každý prázdninový večer až do konce srpna v pardubickém letním kině nedaleko mostu Pavla Wonky v Polabinách. V následujících týdnech můžete vybírat mezi českými i zahraničními snímky, na programu bude třeba komedie Ženy v běhu, hudební biografie Bohemian Rhapsody, horor Tiché místo, katastrofický film Kursk, road movie Všechno bude, sci-fi První člověk a spousta dalších. 

Hradozámecká noc na Kunětické hoře

Oblíbené uzavření letní sezóny na hradech a zámcích nemine ani Kunětickou horu, kde na návštěvníky v sobotu 31. srpna čeká bohatý program. Nebude chybět lampionový průvod, večerní prohlídky interiéru, hudební vystoupení nebo výstava věnovaná třicátému výročí sametové revoluce a osobnosti Václava Havla. Tipy na další programy na východě Čech najdete zde.

Doba plastová

Využití syntetických materiálů ve výtvarném umění přibližuje aktuální výstava ve Východočeské galerii v Pardubicích. Konfrontuje přístup autorů k plastu v době prvotních experimentů a nadšení na sklonku šedesátých let minulého století se současnou deziluzí, která souvisí s environmentálními a ekologickými důsledky používání umělé hmoty. Do 6. října jsou k vidění práce Jozefa Jankoviče, Jana Hendrycha nebo Miloše Ševčíka.

Foto: archiv Letního kina Pernštejn

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!