Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na střední Moravě

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na střední Moravě 

Na střední Moravě najdete pohádkové zámky a majestátní hrady, které přímo vybízejí k návštěvě. Přes léto si pro vás připravily pestrý program v podobě kostýmovaných prohlídek, letního kina, divadelních a hudebních vystoupení nebo třeba setkání kovářů a nejrůznějších akcí pro děti.

Velké Losiny

Na zámek Velké Losiny ve stejnojmenném lázeňském městě letos zavítá letní Losiny Fest, v rámci něhož můžete 15. července zhlédnout třeba show Zdeňka Izera plnou vtipných scének, písniček a vyprávění nebo 30. července komorní komedii o vztazích Horská dráha. Začátek představení je ve 20:00 a 20:30 hodin, vstupné 200 a 250 Kč.  

15. srpna zde vypuknou Klášterní hudební slavnosti, při kterých vám na arkádách zámku zahraje Alinde Quintet. Začátek koncertu je v 19:00 hodin, vstupné 150 Kč. Vřele doporučujeme i malý výlet do okolí zámku a místního termálního aquaparku

Šternberk

V sobotu 18. července se na hradě Šternberk uskuteční Podvečerní kostýmované prohlídky. Od 16:00 do 19:00 hodin vás hradem provedou průvodci oblečení v historických kostýmech, jejichž výklad bude zaměřen na historickou módu, stolování a život na hradech a zámcích v minulosti. Součástí každé prohlídky bude i taneční, šermířské a divadelní představení skupiny historického šermu a tance Berendal. 

23. července se zde od 19:00 hodin uskuteční koncert Bena Cristovao, 5. srpna na hrad zavítá i putovní letní Kino na kolečkách s novou českou komedii 3Bobule. Začátek promítání je ve 21:15 hodin, vstupné 90 Kč.

Hrad Šternberk. Foto: archiv NPÚ

Bouzov

Pohádkový hrad Bouzov zve 25. a 26. července na Víkend s princeznou Šahrazád. Těšit se můžete na orientální tance s taneční soutěží pro dívky do 18 let a celodenní program na I. nádvoří hradu. Vstupné je zdarma. Akce proběhne v sobotu od 11:00 do 17:00 a v neděli od 13:00 do 15:00 hodin.        

1. a 2. srpna zde vypukne pravý Bouzovský mumraj, při němž se potkáte s pohádkovými postavami a společně s nimi prožijete celý den při vystoupení šermířů nebo na pohádkové cestě. Program před hradem proběhne v sobotu od 11:00 do 18:30 a v neděli od 11:00 do 16:00 hodin. Vstupné je opět zdarma

Hrad Bouzov. Foto: archiv NPÚ

Plumlov

Na zámku Plumlov vypuknou 11. a 12. července Pohádkové prohlídky. Každou celou hodinu od 10:00 do 18:00 hodin se při nich dozvíte, jak se léčí solimánská princezna, kde nepomohou ani kouzla králů a zda k tomu stačí nehynoucí láska. Vstupné 120/60 Kč.

18. a 19. července uvidíte na zámku práci řemeslníků, kteří vám předvedou umění hrnčířství, provaznictví, karetkování, lucetkování a mnoho dalšího. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program v podání skupin Reliquia (šerm), Historický spolek Kirri (lukostřelba + dobový tábor), Tančící, plamenná Nyx (orientální tanec) či středověké hudby skupiny pasáčci vepřů Subulcus. Otevřeno je po oba dny od 10:00 do 17:00 hodin, v sobotu si ve sklepě pod kavárnou od 16:30 hodin můžete navíc užít i ohňovou show.

25. července na Plumlov zavítá i houslový virtuos Pavel Šporcl se svou Poctou Paganinimu, od 13. do 19. srpna nádvoří hradu obsadí divadelní představení plné milostných trojúhelníků, zámeckých intrik a poetického humoru Ženy a sluhové.

Zámek Plumlov. Foto: Jiří Komárek, CC BY-SA 4.0

Helfštýn

Hrad Helfštýn ožije 11. července od 9:00 do 18:00 hodin ukázkami pražení kávy na historické pražičce doprovázenými zasvěceným výkladem. Samozřejmostí jsou i ochutnávky, kterým díky nádherné vůni linoucí se všude po nádvořích určitě neodoláte.

18. a 19. července si zde budete moci užít komponovaná vystoupení se scénickým šermem a skupinou Adorea, 25. července pak letní kino na druhém nádvoří. Promítání začíná ve 21:00 hodin. Při návštěvě nevynechejte ani výstavu Příběh torza v galerii na II. nádvoří, která vám představí historii, stavební vývoj, ikonografii a návrhy záchrany renesančního torza helfštýnského paláce.

Historická hradní kovárna ožije v sobotu 22. srpna slavnostním zahájením Kovářského fóra. Součástí programu bude od 18:00 hodin i autorské představení tvorby kovářského mistra Davida Habermanna s koncertem kapely Gentlemen's club. Hradní kovárna se naplno rozezní od nedělního rána, celý festival pak potrvá až do 28. srpna. Ujít si ale nenechte ani akci Noční kování, při které 29. srpna skupina kovářských přátel Helfštýna za jedinou noc vykove společné dílo pro správu hradu.

Úvodní foto: hrad Bouzov, Ivana Piskáčková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!