Kulturní léto v Ostravě: kam za akcemi do konce září v moravskoslezské metropoli?

Kulturní léto v Ostravě: kam za akcemi do konce září v moravskoslezské metropoli? 

Ostrava, kulturní centrum na severovýchodě České republiky, má do konce září na programu neuvěřitelné množství kulturních a společenských akcí. Připravili jsme pro vás výběr z nich.

Colours a besedy

Tyto dny až do soboty 20. července Ostrava žije festivalem Colours of Ostrava. Festival na svém letošním ročníku přivítá v Dolní oblasti Vítkovice třeba The Cure, Florence and the Machine a ZAZ. Zahrnuje ale taky zajímavý doprovodný program v Meltingpotu, třeba řečníky Martina Hilského a americkou tanečnici a Madonninu vokalistku Donnu De Lory.

Paralelně k Colours of Ostrava proběhne i Knihcentrum festival. Ten má na programu mezi 17. a 19. červencem besedy a autogramiády s významnými osobnostmi knižního světa. Letos vystoupí třeba autorka knihy o zero waste Barbora Tlustá, proslulý ekonom Tomáš Sedláček a armádní generál Petr Pavel.

Výstavy v Ostravském muzeu - fotky i historie bicyklu

Do 8. srpna máte možnost navštívit výstavu Ostrava ve fotografiích Jiřího Kudělky / 80. léta & listopad 89 v Ostravském muzeu. Fotograf zachytil Ostravany, známé osobnosti, davy na náměstích a jiné osoby a situace v klíčových momentech během minulého režimu i následného politického zvratu.

Do 26. srpna probíhá v Ostravském muzeu výstava Fenomén cyklistika, která popisuje vznik jízdního kola v roce 1817 a jeho následný vývoj až do první poloviny 20. století.

Ostrava v plamenech, Létofest i folklórní festival

V sobotu 3. srpna proběhne taktéž v Dolní oblasti Vítkovice mezinárodní rockový festival Ostrava v plamenech. Do Ostravy tak i v srpnu přijedou zahraniční kapely jako Gloryhammer, Grave Digger, Orden Ogan nebo Kaatarakt.

Jedna ze stanic Létofestu proběhne v Ostravě, od 9. do 10. srpna tam na dvou pódiích zahraje třeba Xindl X, Horkýže Slíže, Tomáš Klus a Vypsaná fiXa. Jedná se o akci pro celou rodinu s dětským programem.

Taky mezinárodní folklórní festival Folklór bez hranic Ostrava od 12. do 16. srpna přivítá zahraniční i domácí folklorní soubory.

Trocha klasiky? Shakespeare, experiment a Janáčkova filharmonie

Už teď až do 12. srpna si můžete vybrat z některého z jednadvaceti představení v rámci Letních Shakespearovských slavností na Slezskoostravském hradě. Nebude chybět třeba Othello, Zkrocení zlé ženy a Večer tříkrálový aneb cokoli chcete.

V druhé půlce srpna bude v Ostravě probíhat institut a festival nové a experimentální hudby Ostravské dny. Festival, probíhající od 22. do 31. srpna, nabízí unikátní příležitost poznat autentická klasická hudební díla 20. a 21. století. Je totiž zaměřený na soudobou klasickou hudbu, zejména avantgardní a experimentální. Před samotným festivalem proběhne Institut, umožňující mladým skladatelům pracovat tři týdny po boku proslulých osobností soudobé hudby. Těšit se můžete jak na sbory, orchestry a smyčcové kvartety, tak třeba i na minimaraton elektronické hudby.

Koncertní sezóna Janáčkovy filharmonie Ostrava začne 12. září koncertem v budově Domu kultury města Ostravy. Filharmonie zahraje díla Johannese Brahmse a Josefa Suka. Houslovým sólistou bude Sergey Khachatryan, dirigentem Vassily Sinaisky.

Ostravský bard Nohavica a DJové

24. srpna vystoupí v Letním kině za Domem kultury Poklad tamní bard Jaromír Nohavica. Vrátí se tak na místo, kde začal svou písničkářskou kariéru. Na koncert si pozval své oblíbené doprovodné muzikanty: polského akordeonistu a pianistu Roberta Kuśmierskiho a českého perkusistu Pavla Plánku. Koncert se koná v rámci AMFI festu, který do Ostravy přiveze i třeba 25. srpna oblíbené divadelní představení Cavewoman a 28. sprna Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers.

Našlapaná trojice ostravské DJ scény se představí taky 24. srpna na open air festivalu End Of Summer 2019. V areálu Hasičárny Ostrava Michálkovice se můžete těšit na skvělou hudbu stylu Edm & House.

Filmy a jídlo z náklaďáku

Koncem srpna také Filmové léto přiveze do Ostravy kinematograf bratří Čadíků s filmy pod širým nebem. Od 24. do 27. 8. bude v Ostravě Střed 28. do 31. 8. bude v Ostravě-Hrabové.

Od 30. srpna do 1. září přivítá Food Truck Festival ve Foru Nová Karolína výběr prodejců pouličního jídla všeho druhu. Spokojení proto budou třeba milovníci burgerů, hranolek, waflí, různých druhů masa, ale i vegetariánských a veganských specialit.

Ve dnech 24.–29. 9. 2019 se v Ostravě odehraje 11. ročník Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko, který se soustředí především na kameramanskou tvorbu.

Foto: Ostravainfo!!!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!