Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na západě Čech

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na západě Čech 

Na západě Čech nezapomeňte na hradech a zámcích navštívit pohádková divadelní představení pro děti, výstavu současného komiksu, hradní lekce jógy či ukázky tradičních řemesel. Čekají na vás i speciální kostýmované prohlídky interiérů a procházky zámeckými parky.

Stekník

5. a 6. července se na zámku Stekník můžete těšit na netradiční kostýmované prohlídky s hraběcí rodinou Kulhánků z Klaudensteina, které potěší hlavně nejmenší návštěvníky. Děti budou hledat odpovědi do tajenky, která jim při správném vyluštění odhalí poklad v podobě sladké odměny. Vstupné 100/70/20 Kč.

Od loňského roku zde můžete navštívit i nový prohlídkový okruh s názvem Reprezentační a soukromé prostory, který připomíná osudy rodiny švýcarského konzula Gerolda Déteindre, která zámek vlastnila v letech 1907–1949. Těšit se můžete na interiéry soukromých salonů v západním křídle, na reprezentační prostory sala terreny v přízemí a hlavní sál v patře zámku. Prohlídky probíhají od úterý do neděle od 10:30 do 16:30 hodin, vstupné činí 120/80 Kč.

Dětské prohlídky na zámku Stekník. Foto: archiv NPÚ

Kynžvart

Hned 4. července se můžete vydat na prohlídku kynžvartského zámeckého parku s přední českou odbornicí na historické parky Lenkou Křesadlovou, která vám jeden z nejrozsáhlejších přírodně krajinářských parků v České republice dopodrobna přiblíží. Dozvíte se kdy a kým byl park založen, jak se proměňovala jeho podoba v průběhu staletí, co cenného se v něm dochovalo do dnešních dnů, co vlastně představuje péče o zámecký park a třeba i to, před jakými dilematy stojí zahradník, který má park na starosti. Akce začíná ve 14:00 hodin, vstupné činí 60/40 Kč.

Zámek Kynžvart ale chystá i další letní akce. V sobotu 11. července bude v jeho zdech kvílet Strašidlo cantervillské18. července a 15. srpna se můžete pro změnu vypravit na speciální prohlídky na téma Zlacené stolní soupravy Thomire, jejichž zdejší sbírka je největší a nejcennější v celé republice. Provázet vás bude jeden z nejvýznamnějších českých odborníků na téma historického stolování a etikety, Vítězslav Štajnochr. Během výkladu se dozvíte i mnoho informací o tom, jak se na zámcích jedlo, jak se vařilo a jak probíhala samotná hostina. 

Až do 31. října Kynžvart hostí to nejlepší z mezinárodního komiksového festivalu KOMA. Uvidíte současnou komiksovou tvorbu s neotřelými, vtipnými i vážnými příběhy, která se letos zaměřila na ústřední téma Milestones – milníky. Vstup na výstavu je zdarma.

KOMA. Foto: archiv NPÚ

Horšovský Týn

11. července a 1. a 29. srpna zavítejte na zámku Horšovský Týn na speciální noční prohlídky s podtitulem Jak se co dělá, při nichž vám zdejší kastelán Jan Rosendorfský prozradí mnoho zajímavostí o restaurování. Prohlídky vycházejí v 19:00 a 21:00 hodin, vstupné 150/110 Kč.

Na nádvoří zámku se můžete od 17. do 19. července těšit na divadelní festival pohádek s písničkami. Vidět můžete pohádky Pasáček vepřů, Sedlák Rak nebo třeba Kdo je hloupější. Vstupné je dobrovolné. 

18. a 19. července a 15. a 16. srpna nezapomeňte na komentované prohlídky zámeckého parku s vedoucím zahradníkem a technologem Richardem Kolkem. Kromě vývoje parku vám povypráví o historii jednotlivých budov, které se v parku nacházejí, i o vybraných druzích zdejších rostlin a zvěře. Vstupné 160/120 Kč.

Zámek Horšovský Týn. Foto: archiv NPÚ

Velhartice

4.–⁠6. července si můžete přijít prohlédnout a vyzkoušet tradiční česká řemesla do velhartického hradního skanzenu, který najdete hned kousek pod hradem. Soubor lidových staveb z Pošumaví, které byly na Velhartice přesunuty a tím i zachráněny ožije řemeslníky, kteří vám předvedou zpracování vlny a kůže, pletení košíků, včelařství či práci kováře. Vůbec poprvé budete moci nahlédnout i do vnitřních prostor jednotlivých budov.

24.–⁠26. července (10:00 až 22:00 hodin) a 29. srpna (19:00 až 23:00 hodin) oživí hrad a zámek Velhartice denní a večerní divadelní prohlídky na téma Příběh hradu: Prokletí velhartických pánů

Lekce jógy na hradě Rabí. Foto: archiv NPÚ

Rabí

Na impozantní zřícenině hradu Rabí se můžete v několika termínech během července a srpna přiučit drátenickému řemeslu. Ateliér Radost bude ukázky drátování nejen předvádět, ale všem zájemcům i vysvětlovat. Otevřeno je od 10:30 do 17:00 hodin.

Už jste si někdy zacvičili jógu na hradě? Toto léto máte příležitost! 9., 10. a 11. července se zde totiž konají zážitkové lekce vyhrazené všem, kteří mají chuť se protáhnout. Vítáni jsou zkušení jogíni i úplní začátečníci. Na lekci si s sebou vezměte pohodlné oblečení a jógamatku. Vstupné na jednu lekci činí 150 Kč, cvičí se po všechny dny od 17:30 hodin.

 Úvodní foto: letní programy na zámku Stekník, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!