Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na severu Moravy a ve Slezsku

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na severu Moravy a ve Slezsku 

Hrady a zámky Moravskoslezského kraje vás v létě vtáhnou do světa bitev, rytířů, šermířů a krásných žen. Na všechny nebojácné děti a dospělé tu čekají i strašidelné prohlídky, nocování na hradě či hudební a divadelní perly.

Sovinec

Majestátní hrad Sovinec si pro své letní návštěvníky přichystal hned několik speciálních akcí. Program s názvem Hradní bestie, který proběhne 18. a 19. července, bude plný šermířských soubojů, šarvátek, povídání o dravých ptácích i historických tanců. Těšit se můžete i na pohádku O černokněžnické bestii. Chybět nebudou kostýmovaní průvodci či oblíbený Sovinecký rébus.

25. a 26. července se uskuteční velkolepé dobývání hradu, které vás vezme do temné doby Třicetileté války. Po oba dny bude program probíhat od 9:00 do 18:00 hodin, ve 13:00 hodin se uskuteční centrální bitva. Těšit se můžete i na ukázky řemesel a života v obléhaném hradě, mušketýry, šermíře, pohádky pro děti či sokolnický výcvik dravých ptáků.

22. a 23. srpna se zavítejte na velké lukostřelecké klání v historické akční lukostřelbě a plnokontaktní souboje rytířů ve zbrojích, v rámci nichž se i vy budete moci přenést do středověku. Chybět nebude bohatý doprovodný program, středověká kuchyně, hudba či výhled z vyhlídkové věže. 

Hradec nad Moravicí

Do zámeckého areálu Hradce nad Moravicí zavítá 16. července Strašidlo cantervillské. Divadelní komedie se známými herci Martinem Zounarem, Bárou Štěpánovou či Martinem Poštou začíná na nádvoří ve 21:00 hodin, vstupné 490 Kč.

1. a 2. srpna vypukne u Bílé věže šermířské klání, při němž ale nebude nouze ani o vtipné scénky, tanec a zpěv. Určitě doporučujeme i výlet po zdejším krásném okolí. Co všechno v něm můžete vidět se dozvíte zde.

Hradec nad Moravicí. Foto: archiv NPÚ

Slezskoostravský hrad

Od 24. července do 12. srpna bude amfiteátr Slezskoostravského hradu hostit další ročník Letních shakespearovských slavností. Těšit se můžete na Zimní pohádku, Hamleta, Komedii omylů, Veselé paničky windsorské či Zkrocení zlé ženy.

Slezskoostravský hrad si ale pro své návštěvníky připravil i bohaté hudební léto plné koncertů známých interpretů. 17. července se těšte na Davida Kollera, 18. července na Vypsanou fiXu či 19. července na kapelu Horkýže slíže.

Pokud se nebojíte, vydejte se 28. srpna od 17:00 hodin na Strašení na hradě. Zkouškou odvahy projde každý, kdo přežije strašidelnou noc na hradě plnou bubáků a tajemných hrůzostrašných bytostí. A pozor! Lekat se budou nejen děti, ale i dospělí. Pro nejmenší je připraveno promítání pohádek ve velkém sále hradní přístavby.

Hukvaldy

25. července zavítejte na hradě Hukvaldy na program s názvem Legendy se vrací. Čekají na vás příběhy hrdinů dob minulých, které s napětím i humorem divákům přiblíží šermíři Adorea z Olomouce. V sobotu 1. srpna si nenechte ujít Hukvaldský hukot s líbeznými tóny dobové hudby, které se z hradních zdí budou linout do širokého okolí.

V pátek 7. srpna sem můžete vyrazit i na koncert známého moravského písničkáře, zpěváka a skladatele Tomáše Kočka & Orchestru. 22. srpna obsadí hrad strašidla a všemožné bytosti z podsvětí. Pokud se nebojíte, čekají na vás noční prohlídky, šermířské souboje a ohňová show.

Na hradě Hukvaldy ale můžete prožít i celou noc! Nocovat budete v rozvalinách hradu pod širým nebem, v bývalém vězení nebo v dělové baště třetí největší hradní zříceniny v České republice. Nocování probíhá v termínech 15., 16. a 26. července a 2., 7., 8. a 18.–20. srpna. Nutná je předchozí rezervace. S sebou si přibalte spacák, karimatku, polštář a pohodlné a teplé oblečení k ohni i na spaní.

Starý Jičín. Foto: Tedmek, CC BY-SA 3.0

Starý Jičín

25. července rozezní celou hradní zříceninu Starý Jičín hudba multiinstrumentalisty a muzikoterapeuta Maoka. Každý jeho koncert je originálem, neboť, jak sám říká, když jde na pódium nemá představu, co bude hrát. Hudbu dělá pro hudbu, která jde přímo ze srdce a kterou nechává svobodně plynout ať je jakákoliv.

7. a 8. srpna bude na nádvoří otevřeno Hradní planetárium z hvězdárny ve Valašském Meziříčí. Zkušení astronomové vám nejdříve u projektoru a obrázků na plátně povypráví o hvězdné obloze a jakmile se setmí, můžete se těšit na pozorování prvních perseid a celé hvězdné oblohy dvěma hvězdářskými dalekohledy. 

V neděli 16. srpna se na hradě odehraje sokolnické odpoledne. Kromě dravých ptáků se můžete těšit na šelmy z našich lesů, například na lišku či vydru, které aktuálně pobývají v záchranné stanici. O všech zvířatech se dozvíte zajímavé informace, chybět nebudou ani přelety dravců nad hlavami návštěvníků či možnost fotografování s dravcem na ruce.

Úvodní foto: Hradec nad Moravicí, archiv NPÚ 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!