Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na východě Moravy

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na východě Moravy 

Na východě Moravy se určitě vypravte na noční prohlídky hradů Cimburk a Buchlov, do letního kina na nádvoří zámků Holešov či Uherský Ostroh nebo na předvádění starých řemesel v Malenovicích. Vynechat byste ale neměli ani nejrůznější koncerty, divadelní představení či ohňové show.

Holešov

Od 17. července do 27. srpna si můžete na nádvoří zámku Holešov vychutnat promítání letního kina. Připraveny jsou snímky Jsem božská, Mia a bílý lev, Deštivý den v New Yorku nebo Hodinářův učeň. Začátek promítání je vždy ve 21:00 hodin, v případě nepříznivého počasí se promítá v zámeckém New Drive Clubu.

23. července zámecké nádvoří rozezní koncert World music Natalika, zpracovávající lidové písně celého světa bez ohledu na etnickou příslušnost či hudební stereotypy. Výsledkem je zcela neortodoxní zvuk i výraz, umocněný výbornými instrumentálními výkony. 25. července se těšte na koncert Ivy Bittové & Čikori.

Od 7. do 16. srpna se na Holešově uskuteční další ročník tradiční Letní školy barokní hudby, v rámci níž jste zváni na několik koncertů, jejichž podrobný program naleznete zde. Ujít byste si ale neměli ani další letní zámecké akce, kterých je pro návštěvníky Holešova připraveno více než dost. 

Cimburk

Na zřícenině hradu Cimburk proběhne 29. srpna od 18:00 hodin Cimburská noc plná překvapení, nočních prohlídek se speciálním osvětlením a neustávajících ohňových show skupin FAJR a SHŠ In Taberna. Po celý večer vám navíc bude hrát i skupina Strojvůdce & Psychokat.

Zřícenina hradu Cimburk. Foto: Doronenko, CC BY-SA 4.0

Malenovice

V hájence hradu Malenovice si po celé léto kromě stálé expozice Dřevo–Proutí–Sláma můžete prohlédnout výstavu o fenoménu slovenského drátenictví, zabývající se jeho historii, vývojem i dílem soudobého dráteníka P. Adamce z Vizovic.

25. srpna na všechny příchozí čeká i drátenická dílna s podtitulem Kderak panenka v květinách tančila, ve které si budete moci vyzkoušet svoji šikovnost při výrobě loutky z drátků či drátěné květiny. Dílna je určena pro děti od 5 let i pro dospělé návštěvníky, vstupné 59 Kč.

5. září hrad oživí stará řemesla s ukázkami tradičních rukodělných technik a experimentální tavbou železa. Chybět nebude kovářství, kovorytectví, drátenictví, včelařství, pečení chleba, perníkářství, tkalcovství, výroba dřevěných vidlí, tvořivé dílny ani bohaté občerstvení.

Buchlov

Hrad Buchlov zve 24. a 25. července na Buchlovské noci s černou paní. Čekají na vás již tradiční noční prohlídky plné hraných pověstí a příběhů i bohatý večerní program na nádvoří, kde letos uvidíte šermířské vystoupení Zlínské šermířské společnosti a ohňovou show skupiny RockFire z Vysočiny. Prohlídky se konají od 19:30 hodin do půlnoci, vstupné 260 Kč, nutná je předchozí rezervace. Pokud se budete chtít podívat během těchto dvou večerů pouze do areálu hradu, vstupné budete mít zdarma.

Noční prohlídky hradu Buchlov. Foto: archiv NPÚ

Uherský Ostroh

Od pátku 17. do neděle 19. července se na zámku Uherský Ostroh těšte na divadelní festival Divadlo na zámku, který se uskuteční na jeho nádvoří. Vidět můžete situační komedii Zácpa v podání Ostrožsko-Lhotského divadla, konverzační komedii Dva na kanapi divadelního spolku Haleny nebo pohádku Sindibádova dobrodružství divadla Koráb, jejíž děj děti i dospělé vtáhne do stavu trvalého snění.

1. srpna zámek i jeho okolí ožije sportem. Připraveny jsou dětské i dospělácké cyklotrasy, jóga, paddleboardy, slackline i mnoho dalšího. Celodenní program zakončí Summer oldies party, která odstartuje ve 20:30 hodin na nádvoří zámku. 

7. srpna si nenechte ujít první promítání letního kina na nádvoří zámku. Těšit se můžete na film Ovečka Shaun ve filmu: Farmagedon, v dalších dnech uvidíte třeba Vlastníky, Teroristku nebo Tajný život mazlíčků. Poslední představení s filmem Přes prsty se odehraje 22. srpna.

Chcete využít při cestování po Česku příjemné ubytování v destinaci podle svého výběru? Pak vybírejte chaty a chalupy, kde můžete být jenom se svou rodinou či přáteli, nebo příjemné penziony, kde se o vás s veškerou péčí postarají jako doma.

Úvodní foto: hrad Buchlov, Michal Bjalek, CC BY-SA 3.0

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!