S Kumailem Nanjianim Uberem nejezděte. Budete se hrozně nudit

S Kumailem Nanjianim Uberem nejezděte. Budete se hrozně nudit30%

"Ty jsi řidič Uberu a jmenuješ se Stu? Neřídíš teda náhodou spíš Stuber?!" Rozesmálo vás toto vysvětlení původního anglického názvu filmu Spolujízda? Ne? Tak to bohužel nebude tato akční komedie pro vás.

Postarší drsný policejní detektiv Vic, kterému kvůli jeho krátkozrakosti zemře kolegyně, si nechá provést laserovou operaci očí. K jeho smůle se zrovna v době po operaci dozví klíčovou informaci k dopadení šéfa drogového gangu, po kterém už několik let pátrá. Ještě se mu nestačil vrátit zrak. A tak si objedná Uber se snaživým řidičem Stuem, který má kvůli své křehké povaze těžký život.

Kanadský režisér Michael Dowse, tvůrce docela zajímavé romantické komedie The F word, jako by při svém dalším projektu rezignoval na filmařské řemeslo. Ve Spolujízdě působí všechno velice odbytě: od předvídatelného scénáře, přes nefungující atmosféru, až po práci s kamerou. Film je nekonzistentní a nezachraňují ho ani dva hlavní herci.

Hlavním problémem filmu je scénář od Trippera Clancyho. Jím vytvořené situace a postavy by se rozhodně nedaly považovat za věrohodné: policista, který je zničený z toho, že způsobil smrt své kolegyně, vystavuje stejnému nebezpečí i neznámého civilistů Stua? Celkově pohled na pravomoci policistů je v tomto snímku úsměvný. Humor je vystavěn především hláškami upovídanějšího ze dvojice hlavních hrdinů, Stua. Ty mají proměnlivou kvalitu a často se opakují. Stu díky tomu působí spíš jako špatný stand up komik než řidič Uberu. V kontrastu pak jsou dramatické až tragické scény, které nedokážou u diváků vzbudit žádné emoce. Navíc jsou doplňovány hláškami Stua, takže vypadají jako nepovedené parodie.

Po pár minutách od začátku filmu, kdy se představí oba hlavní hrdinové, je zcela zřejmé kam film míří a jak musí skončit. Spolujízda znovu využívá již tolikrát omílané schéma o dvou odlišných lidech, kteří se nesnášejí, ale nakonec se spřátelí a vzájemně se od sebe mnoho naučí. Jediné plus scénáře jsou některé neobvyklé lokace a pár akčních zvratů.

Bohužel ani technicky není film úplně dokonalý - hlavně kamera bezdůvodně divoce poskakuje a třese se, což ztěžuje sledování akčních scén a pro některé diváky to může být až fyzicky nepříjemné.

Mnoho nadějí v sobě sice ukrývá příslib dua zajímavých herců: Davida Bautisty v roli detektiva Vica a Kumaila Nanjianiho jako upovídaného Stua. Bohužel ani tito na plátně nijak neexcelují a jen málokdy mezi nimi dojde k nějaké zajímavější chemii.

Spolujízda nepatří mezi ty nejhorší akční filmy, ale rozhodně mezi ty nejméně zajímavé a zábavné. Zapomenete na ni v momentě kdy opustíte sál kina.

Názor informuji.cz: 30%

Kdy a kde dávají film: Spolujízda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!