Karel Gott postavil most mezi východem a západem

Karel Gott postavil most mezi východem a západem  

Karla Gotta není třeba představovat českému publiku, ale ani posluchačům z Německa či Rakouska. Jeden z nejúspěšnějších českých zpěváků celé historie, který tuto neděli oslaví 80. narozeniny, získal 42 ocenění Zlatý (později Český) slavík a aspoň některý z jeho hitů slyšel asi každý Čech z jakékoli generace. Většinu života prožil v socialistickém Československu, jeho hudba nicméně přesto často přesáhla hranice i na západ. Jak Gott propojil odlišné světy na opačných stranách železné opony?

Revolta a rock’n‘roll

Už jako nezletilý mladík chtěl plzeňský rodák údajně utéct přes NDR dále na západ. Plán, který k emigraci připravil se spolužákem pod tajným názvem „cesta na sever“, ale nevyšel – na hranici byli zadrženi orgány SNB. Kdo ví, jak by se jeho život a kariéra vyvinuli v případě, že by se útěk podařil.

V 50. letech se elektromontér v ČKD Karel Gott poprvé objevil v československých pěveckých soutěžích a začal na sebe upozorňovat. S přechodem do další dekády nakonec práce v ČKD nechal a dal se na studium operního zpěvu na konzervatoři.

Pravý převrat ale přišel až po roce 1962, kdy získal angažmá v divadle Semafor a Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem mu napsali první hit Oči sněhem zaváté. Twist, swing a rock’n’roll se teprve začaly probojovávat do české hudební produkce a Gott se této inspirace ze západu brzy chytil.

Poprvé za hranice

V polovině 60. let si Karel Gott založil spolu s bratry Štaidlovými vlastní divadlo a úspěch začal sklízet i v západní Evropě – „zlatý hlas z Prahy“ objevilo více lidí ve Spojených státech, v Kanadě i jinde. Karel Gott dokonce prezentoval Rakousko na Eurovizi během pražského jara, což ještě zvýšilo jeho popularitu v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

U nás i v zahraničí pak Gottův úspěch zvýšil další hit, který mu složil Karel Svoboda. Píseň Lady Carneval byla přeložena do třinácti jazyků a kritika Gustáva Husáka, tehdy prvního tajemníka ÚV KSČ, že „Karel Gott by chtěl na zemi ráj, žít jako v kapitalismu a pracovat jako v socialismu“ nebyla založená na nepravdě.

Česká hudba na západ a John Lennon do Prahy

Kompilace Gottových písní určená pro zahraniční trh a nazvaná My Czech Favourites, se setkala s nadšením a prodávala se dobře. V Německu měl Gott dokonce nahrávací smlouvu se společností Polydor, v Československu fungovala spolupráce se Supraphonem.

Při jednom koncertě v Londýně koncem 60. let se Karel Gott ocitl v situaci, po které mnoho Čechů toužilo, ale sen se jim ve valné většině případů nikdy nesplnil. Karel Gott se v Abbey Road sešel se samotným Johnem Lennonem. Během krátkého rozhovoru, u nějž byla pochopitelně i Yoko Ono, se Gott pokusil Johna Lennona nalákat na koncert do Prahy. Myšlenka vystoupení rockového zpěváka z Anglie, které by navíc mělo podpořit české ohrožené děti, byla pro komunistické představitele naprosto nepřijatelná.

Péct s režimem nebo nemoct vystupovat?

Zvěsti, že Karel Gott poslal po problematickém prodlouženém pobytu v západním Německu dopis Gustavu Husákovi, žádající o odpuštění, mohou i nemusejí být založeny na pravdě. Nicméně nějak Karel Gott se socialistickým režimem pochopitelně vycházel. Byl jednou z postav Anticharty, mohl koncertovat i nahrávat a i v tehdejším režimu byl jmenován národním umělcem. Nepřipojil se, narozdíl od jiných umělců, ani k petici Několik vět za propuštění politických vězňů, svobodnou činnost sdělovacích prostředků atd.

Nicméně třeba na své desky protlačil i tehdy zakázané skladby Suchého a pokračoval v koncertování na západě. V roce 1977 se zúčastnil soutěže v USA s písní Jdi za štěstím z pohádky Jak se budí princezny. V polovině 80. let vysílala německá televize speciální show Karla Gotta Karel, Hits und Karneval. Známé jsou i Gottovy české cover verze písní západních umělců.

Myšlenka na odchod z hudebního průmyslu při Gottových padesátinách, krátce před sametovou revolucí, se nakonec neuskutečnila a Karel Gott pokračuje v hraní dodnes, přestože brzy oslaví 80. narozeniny. Ani v 90. letech nepřestal koncertovat za hranicemi České republiky, má za sebou vystoupení ve Spojených arabských emirátech, v Číně i v newyorské Carnegie Hall. I svatbu se svou současnou ženou Ivanou uskutečnil na západě – vzali se v typickém svatebním městě podle hollywoodských filmů, v Las Vegas.

Karel Gott nicméně stále žije v Čechách a vy ho můžete slyšet i na festivalu Benátská! ve čtvrtek 25. června.

Foto: Pinterest

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!