Dny lidové architektury otevřou zdarma památky v Libereckém kraji

Dny lidové architektury otevřou zdarma památky v Libereckém kraji 

O víkendu 25. a 26. července se můžete zdarma vypravit do 13 vybraných objektů lidové architektury po celém Libereckém kraji. Kromě komentovaných prohlídek často nepřístupných míst na vás čekají divadelní a folklorní vystoupení, ukázky tradic či řemeslné dílny pro děti i celou rodinu. Letošní novinkou je papírna v Hamru na Jezeře a tajemný Kittelův dům v Krásné.

Kittelův dům v Krásné

Kittelův dům je nepřehlédnutelná roubená stavba úctyhodných rozměrů, kterou nechal postavit Johan Josef Anton Eleazar Kittel kolem poloviny 18. století. Po nedávné rekonstrukci zde najdete muzeum věnující se této tajemné osobnosti i výstavní prostory, ve kterých se můžete seznámit s bohatou minulostí zdejšího kraje od doby kamenné až do začátku 20. století. 

V sobotu 25. července se zde od 14:00 a 16:00 hodin navíc představí i zpěvák, multiinstrumentalista a zasvěcenec do barokní kultury Michael Pospíšil, od 15:00 hodin si nenechte ujít povídání o lidových stavbách v Pojizeří Vladimíry Jakouběové.

V neděli 26. července na vás od 11:00, 13:00, 15:00 a 16:00 hodin čekají hudební vstupy s pověstmi a lidovými písněmi z celé Evropy. Chybět nebudou ani tvořivé dílny, ukázky řemesel šindeláře či kameníka a výroba vepřovic v podání Wagabundus Collective. Otevřeno bude po oba dny od 9:00 do 17:00 hodin.

Kittelův dům v Krásné. Foto: Facebook Kittelova domu

Papírna v Hamru na Jezeře

Barokní ruční papírna je běžně nepřístupnou unikátní technickou památkou Libereckého kraje. Při komentovaných prohlídkách se dozvíte vše o historii výroby papíru i to, jak se ze zdevastovaného objektu stala památka roku 2017. Chybět nebude ani výstava fotografií z obnovy stavby. Papírnu můžete navštívit v sobotu i v neděli od 10:00 do 17:00 hodin.

Foto: Miroslav Chmela, Facebook Dnů lidové architektury 2020

Dolení mlýn v Bradlecké Lhotě

Dolením nebo také Babákovým mlýnem, který najdete v Bradlecké Lhotě, vás provede pravnuk posledního zdejšího mlynáře Jan Bartoníček. Při komentovaných prohlídkách uvidíte v chodu mlýnskou techniku a dozvíte se i mnoho zajímavostí o samotné stavbě i rekonstrukci vodního mlýna a jeho zařízení z 18. století. Otevřeno je pouze v sobotu 25. 7. od 9:00 do 16:00 hodin. 

Dům Jiřího Harcuby v Harrachově

V Harrachově můžete navštívit jinak nepřístupný roubený dům slavného českého umělce Jiřího Harcuby z konce 17. století s unikátním technickým vybavením brusičské a rytecké dílny na sklo z počátku století 20. Při prohlídce s dozvíte, jak žili brusiči skla na přelomu minulého století. Otevřeno je po celý víkend od 10:00 do 17:00 hodin.

Dům Jiřího Harcuby v Harrachově. Foto: Miroslav Chmela, archiv Libereckého kraje

Liščí bouda v bývalé sklářské osadě Kristiánov

V samém srdci Jizerských hor navštivte Liščí boudu v bývalé sklářské osadě Kristiánov. Pro děti i dospělé jsou připraveny řemeslné dílničky a interaktivní hra O skláři Lišákovi spojená s hledáním pokladu čaroděje Tamanna. Vyzkoušet si budete moci například navlékání rokajlu a opomenout byste neměli ani zdejší expozici o historii osady a lidí, kteří zde žili.

Hlavním lákadlem je rozměrný model Kristiánova z doby jeho největší slávy. Chybět nebude ani zábavný program a výstava strašidel z Kočovného muzea v Plzni. Otevřeno je po oba dny od 10:00 do 17:00 hodin. 

Bičíkův statek v Příšovicích

Unikátní Bičíkův statek v Příšovicích je veřejnosti volně přístupný pouze při výjimečných příležitostech, jako je konání Dnů lidové architektury. Statek byl od svého vzniku, jenž se datuje do doby kolem roku 1600, téměř nepřetržitě v držení rodu Bičíků. Roku 1984 ho Václav Bičík prodal obci Příšovice. K vidění jsou autentické interiéry i dochované konstrukce domu, z nichž nejstarší pochází ze 17. století. Otevřeno je po oba dny od 10:00 do 17:00 hodin.

Bičíkův statek. Foto: Miroslav Chmela, archiv Libereckého kraje

Dlaskův statek v Dolánkách

V Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova můžete obdivovat jak samotný dům, jenž je typickou ukázkou tradiční lidové architektury turnovského typu z 18. století, tak i novou expozici Kolovrátek, stav i jehla věnovanou tradiční podomácké výrobě lidového oděvu v Pojizeří. 

Nahlédnout ale budete moci i pod ruce řemeslníků. Seznámíte se s prací tkadlen a přadlen a jejich umění si rovnou i vyzkoušíte. Čeká na vás tkaní, předení na kolovratu, mykání vlny i další řemesla. Otevřeno je po oba dny od 9:00 do 17:00 hodin.

Úvodní foto: Liščí bouda v bývalé osadě Kristiánov, archiv Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!