Festival Ostrava Kamera Oko se letos zaměří na filmové prvotiny

Festival Ostrava Kamera Oko se letos zaměří na filmové prvotiny 

Juvenilia – tak zní hlavní téma letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko, který se ve slezské metropoli uskuteční od 24. do 29. září. O programovém výběru tentokrát místo dramaturgů rozhodují kurátoři z různých oborů. Do konce srpna mají návštěvníci možnost pořídit si zvýhodněnou akreditaci.

Prvotiny nebo juvenilia stojí v popředí jedenáctého ročníku ostravského filmového festivalu, který se koná poslední zářijový týden – jde jednak o umělecká díla mladých tvůrců, jednak o díla ohlížející se za minulou tvorbou, a to často publikovaná až v době, kdy je autor známý.

Mezi letošními debuty se objeví například snímek Ostrým nožem slovenského režiséra Teodora Kuhna za osobní účasti kameramanky Denisy Buranové, která před dvěma lety zaujala svou spoluprací na filmu Pátá loď.

Festival tradičně prezentuje výběr Asociace českých kameramanů – tentokrát se diváci mohou těšit na koprodukční drama v režii Václava Marhoula Nabarvené ptáče, na jehož projekci nebude chybět oceňovaný kameraman Vladimír Smutný. Čeká je i promítání nesmrtelné adaptace Hrabalovy novely Postřižiny za osobní účasti kameramana Jaromíra Šofra.

Ostrava Kamera Oko prozradila prvního zástupce Oficiálního výběru, jímž je skandinávský dokument Transnistra. Film zachycuje táhlé plynutí času jednoho léta kdesi v Podněstří, soustředí se na dospívání zdejších obyvatel i samotného regionu. Festival každoročně dává prostor také studentským snímkům, letos na návštěvníky čekají zástupci FAMU International, bratislavské VŠMU i polské Warsaw Film School.

Výběr děl tentokrát nebyl pod taktovkou dramaturgie, ale pětice kurátorů z řad různorodých odborníků. O uchopení tématu Juvenilia rozhodovali politolog a novinář Václav Drozd, umělec a nakladatel Martin Kohout, filmový teoretik Martin Mazanec, zpěvačka a filmařka Monika Midriaková a hudební a literární publicista Viktor Palák. Jejich úkolem bylo zamyslet se nad významem kamery v dnešní vizuálně rychle se měnící době.

Až do konce srpna mají zájemci čas zakoupit si zvýhodněnou akreditaci, celotýdenní pas pořídí za 400 Kč, víkendový je vyjde na 300 Kč. Studenti a senioři zaplatí 250 Kč. V ceně je zahrnutý vstup na všechny festivalové projekce, site-specific a doprovodný program. Poprvé také návštěvníci mají možnost využít levného ubytování v prostorách akreditačního centra ve Vítkovicích za cenu 70 Kč za noc.

Ze snímku Nabarvené ptáče. Foto: © Jakub Čech, archiv Bioscop

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!