Hudební novinky, týden #28: jazz na Staromáku, opera nejen s Renée Fleming i festival na hradě

Hudební novinky, týden #28: jazz na Staromáku, opera nejen s Renée Fleming i festival na hradě 

Během druhého prázdninového týdne nás čekají skvělé koncerty a festivaly. Těšit se můžete na jazzový festival, koncert René Fleming, Ondřeje Havelky a festivaly jako Masters of Rock, Festival Slunce Strážnice a České hrady.

Hned v pondělí 8.7. mají možnost užít si druhý koncert Eda Sheerana ti, kteří ho nestihli v neděli. V pražských Letňanech zahraje své hity i nové písničky.

Kdo by preferoval komornější akce a jazz, ocení spíše koncert jazzové zpěvačky Eleny Soneshine v Jazz Docku. Od 22. hodiny tam předvede svůj neomylný smysl pro rytmus a sametový hlas v originálních aranžích známých standardů i ve vlastních skladbách zasahujících do moderního jazzu.

Jazz bude také vládnout pražskému Staroměstskému náměstí, kde bude v pondělí a v úterý probíhat čast Bohemia Jazz Festu. Jeden z největších letních jazzových hudebních festivalů v celé Evropě založený Rudy Linkou přináší i letos bohatý program včetně koncertu kytaristy Ralpha Townera a amerického dua Tuck & Patti.  

V úterý by milovníci klasické hudby neměli zmeškat koncert Renée Fleming se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy v Obecním domě v Praze. Slavná americká operní pěvkyně se k orchestru vrací, aby zavzpomínala na Václava Havla a připomněla 30. výročí Sametové revoluce. Posluchači se mohou těšit nejen na árie z oper a operet včetně Měsíčku na nebi hlubokém z Dvořákovy Rusalky, ale i na muzikálové písně jako You’ll Never Walk Alone.

Ve středu 10. 7. proběhne první ze série akcí Hudebního léta v parcích Prahy 2. V Havlíčkových sadech, nazývaných také Grébovka, zahraje ve středu od 18. hodiny flétnové kvarteto GABRETA Flutes a poté vystoupí zpěvačka Judita Škodová s doprovodem Kateřiny Ochmanové. Vstup je zdarma.

Do pražského klubu Roxy ten večer dorazí legenda industrial metalu Ministry. Skupina, která se znovu začala fungovat po krátké pauze, přiveze i novou desku AmerKKKant, plnou síly a energie. Ministry vystoupili třeba i na loňském Brutal Assault festivalu.

Hudební projekt Hvězdy hledají hvězdy ve středu přivítá ve Žlutých lázních skupinu Support Lesbiens. Příležitost ukázat se budou mít i studenti středních hudebních škol a konzervatoří ve věku 15–29 let z celé České republiky. Support Lesbiens budou jejich porotci v soutěži.

Čistý rock si pak budou moct ten den užít návštěvníci Retro Music Hall. Zahraje tam jeden z aktuálně nejlepších kytaristů světa a současně skvělý rockový zpěvák Richie Kotzen. Bývalý kytarista rockové skupiny MR. BIG si už roku 2006 zahrál jako sólista před koncerty Rolling Stones. Teď vystupuje se svou kapelou, produkuje si sám desky a spolupracuje s hudebními velikány, jako je Gene Simmons z KISS nebo jazzová legenda Stanley Clark.

Ve čtvrtek 11. července se ve Stavovském divadle odehraje opera Figarova svatba. V rámci Prague Summer Nights bude ve verzi známé Mozartovy opery s bohatým a zamotaným dějem vyzdvihnut talent mladých operních zpěváků. Na představení se můžete jít podívat i v sobotu 13. 7. 

V pátek 12. 7. vystoupí na Letní scéně pod Žižkovskou věží Ondřej Havelka a jeho Melody Makers. Předvedou tam výběr nejpodmanivějších swingových skladeb z dílny českých i amerických autorů. Koncertní show nese název NEJKRASŠÍ KUSY SAISÓNY.

Vyjde také několik nových alb, zejména různé reedice. Na poctu Scotta Hutchisona, frontmana kapely Frightened Rabbit, který zemřel loni v květnu ve věku 36 let, natočili s ním spříznění hudebníci desku s předělávkami jeho písniček z alba The Midnight Organ Fight. Vyjde pod názvem Tiny ChangesReedice koncertních nahrávek skupiny Grateful Dead z roku 1969
Fillmore West 1969 připomene památné léto roku 1969, jehož 50. výročí teď slavíme.

Od čtvrtka do neděle na letošním ročníku festivalu Masters of Rock ve Vizovicích zahrají třeba Avantasia, Within Temptation, Dream Theater a Steel Panther.

Ve Strážnici se o víkendu na Festivalu slunce představí hvězdy českého folku jako Robert Křesťan a Druhá tráva, Jaroslav Samson Lenk, Pokáč, Nezmaři nebo Václav Neckář a Bacily.

Na hradě Točník v sobotu také odstartuje festival České hrady 2019. Na dvou pódiích ve dvou dnech zahrají kapely jako Rybičky 48, Visací zámek a Kryštof.

Foto: Bohemia Jazz Fest

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!