Na filmovém festivalu ve Varech zvítězila tragikomedie Otec, cenu diváků si odnesl dokument Sommerové o Jiřím Suchém

Na filmovém festivalu ve Varech zvítězila tragikomedie Otec, cenu diváků si odnesl dokument Sommerové o Jiřím Suchém 

Čtyřiapadesátý ročník karlovarského filmového festivalu je minulostí. Hlavní cenu poroty získal snímek Otec, diváci zvolili za nejlepší dílo dokument Olgy Sommerové Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. Křišťálový glóbus a cenu prezidenta obdrželi Julianne Moore, Patricia Clarkson a Vladimír Smutný.

Porotu ve složení Štěpán Hulík, Annemarie Jacir, Sergei Loznitsa, Angeliki Papoulia a Charles Tesson nejvíc zaujal příběh v bulharsko-řecké koprodukci, který vypráví o smutku, srovnávání se se ztrátou milovaného člověka, ale taky o hledání cest jak komunikovat. Otec nabízí nejednu absurdní či komickou situaci a porota mu nejen za ně udělila Křišťálový glóbus.

Její zvláštní cena putuje do Německa ke snímku Lara Jana-Oleho Erstera. Nejlepším režisérem se stal Tim Mielants s filmem Patrick. Za své herecké mistrovství si trofeje zasloužili Corinna Harfouch za zmiňovanou Laru a Milan Ondrík díky jedinému částečně českému zástupci v hlavní soutěži, filmu Budiž světlo.

Sekci Na východ od Západu ovládl Býk ruského režiséra Borise Akopova a zvláštní cena míří na sousední Ukrajinu Antoniovi Lukichovi za jeho práci na Mých tichých myšlenkách. Mezi dokumenty se prosadil estonsko-lotyšský snímek Nesmrtelní, porotě se však líbil i čínský Konfuciánský sen, kterému udělila zvláštní cenu.

Drama až do úplného závěru nabídl souboj o nejlepší divácký film, o kterém publikum rozhoduje hlasováním během celého festivalu. Snímek Forman vs. Forman Heleny Třeštíkové nakonec přeskočilo dílo Olgy Sommerové Jiří Suchý – Lehce s životem se prát.

Už na zahájení dostala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové 
kinematografii oscarová herečka Julianne Moore. Na sobotním ceremoniálu v hotelu Thermal ji ze stejným oceněním doplnila vítězka Zlatého glóbu Patricia Clarkson. Kameraman Vladimír Smutný obdržel Cenu prezidenta MFF za přínos české kinematografii.

Do Karlových Varů si letos našlo cestu přes dvanáct a půl tisíce akreditovaných návštěvníků, tedy zhruba deset tisíc diváků s festival passy, které doplnili filmoví tvůrci, filmoví profesionálové a novináři. Publikum mohlo sledovat celkem 497 projekcí, z toho 34 snímků mělo světovou premiéru. 

Sledovat dění na festivalu jste s námi mohli na sociálních sítích pod #kvifformuji. Vše podstatné si můžete zpětně přečíst zde. Festival nabídne to nejlepší ze svého programu v ozvěnách nazvaných Šary Vary. O nich vás budeme brzy informovat.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!