Seznamte se s nejnovější umělou inteligencí. Město robotů zažijete v pražském Centru Chodov do 1. září

Seznamte se s nejnovější umělou inteligencí. Město robotů zažijete v pražském Centru Chodov do 1. září 

Sedm desítek nejnovějších robotů si můžete prohlédnout v prostorách Centra Chodov, a to nově až do 1. září! Na první české výstavě umělé inteligence pro návštěvníky všech věkových kategorií z řad laické veřejnosti si s roboty můžete hrát, komunikovat i je řídit.

Po třicítce evropských měst dorazila výstava moderní robotiky do české metropole. Nová umělá inteligence ve Městě robotů dokáže napodobovat lidské emoce, mluvit a gestikulovat či se volně pohybovat v prostoru.

Z výstavy Město robotů. Foto: archiv expozice

V obchodním centru na pražském Chodově je kromě lidských robotů Matthewa, androida nejnovější generace chytrých robotů, a Kiki i nový psí robot z Japonska, realistický robot-pavouk zapsaný v Guinessově knize rekordů, první robot-ryba z Koreje nebo francouzský emocionální robot Reeti. Desítky měnících se obličejů divákům předvede britský SocioBot.

Zlatým hřebem výstavy je britský robot-herec Thespian, jenž umí odvyprávět příběh, zazpívat píseň, pohybovat se a gestikulovat jako skutečný člověk. Zajímavým exponátem je i robot-barista Monty, který návštěvníkům připraví kávu. Prezentováni budou také další roboti, kteří zvládnou domácí práci jako mytí oken, dohlížení na děti či domácí mazlíčky.

Z výstavy Město robotů. Foto: archiv expozice

Hranice mezi realitou a virtuálním světem v expozici roztírají i všudypřítomné hologramy, které můžete ovládnout pomocí vlastní ruky a při jejichž pozorování není nutné mít nasazené speciální brýle. Kromě toho na výstavě vstoupíte také do interaktivního vesmírného prostoru, kde se můžete prostřednictvím senzorů mimo jiné vydat na Mars a zkusit si, jak by váš hlas zněl na jiné planetě.

V rámci doprovodného programu se můžete zúčastnit workshopů robotiky, kde si vyrobíte vlastního robota, jehož si poté můžete odnést s sebou domů. K vyzkoušení bude i kresba 3D perem nebo sestavení kostýmu pro umělou inteligenci.

Foto: archiv expozice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!