Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy ve středních Čechách

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy ve středních Čechách 

Ve středních Čechách se můžete po celé léto na hradech a zámcích těšit na nejrůznější kostýmované a noční prohlídky, historické slavnosti, parní festival, letní kino i spoustu zábavy pro děti. A kdo ví? Třeba potkáte i bílou paní.

Karlštejn

Jeden z nejznámějších hradů v Čechách si pro své letní návštěvníky nachystal speciální večerní putování hradem s překvapením. Pravidelně každou středu v červenci a srpnu se při nich seznámíte s historií hradu, soukromými a reprezentačními prostorami císaře Karla IV. i s karlštejnskými pověstmi. A kdo ví? Možná potkáte i zdejší bílou paní. Prohlídky začínají ve 20:00, 20:30 a 21:00 hodin. Vstupné 240/190 Kč.

V podhradí, v areálu úřadu městyse u řeky Berounky, se navíc můžete vždy v pátek po celé léto těšit na letní kino, jehož promítání začíná po setmění. Vstupné 80/40 Kč.

21. a 22. srpna vypuknou na Karlštejně i speciální scénické noční prohlídky s podtitulem Ať žije král! Ať žije císař! aneb životem Karla IV. konané u příležitosti 642. výročí úmrtí císaře a krále Karla IV. Během 70 minut uvidíte nejvýznamnější okamžiky celých 62 let života a vlády slavného panovníka. Vstupné 260/200 Kč.

Mnichovo Hradiště

Valdštejnské kratochvíle si pro své návštěvníky připravil na 4. a 5. července zámek Mnichovo hradiště. Oživené prohlídky zámku se scénkami z jeho historie, historickým tancem a hudbou se po oba dny uskuteční v denních hodinách, 4. července jste však na ně zváni i po setmění. Vstupné 250 Kč, doporučuje se zakoupit vstupenky předem on-line.

Mnichovo Hradiště. Foto: archiv NPÚ

Od 1. července bude zpřístupněna nově instalovaná místnost valdštejnských interiérů na I. návštěvnickém okruhu a stálá panelová výstava Valdštejnské muzeum 1910–2020 v prostorách pokladny, představující proměnu prezentace rodu Valdštejnů během posledních sta let. V zahradě zámku se navíc po celé léto můžete těšit na sokolníka a jeho dravce.

Na konci srpna se zámek stane centrem celé letošní Hradozámecké noci s programem zaměřeným na kostýmované slavnosti Valdštejnů. Otevře se i rozšířená expozice u hrobky Albrechta z Valdštejna s názvem Paměť rodu přetrvá a expozice divadla obohacená o rodové portréty a kostýmy.

Zruč nad Sázavou

Na romantickém zámku ve Zruči nad Sázavou můžete po celé léto zavítat do letního kina, které si pro vás ve vybrané termíny připravilo filmy Karel Svoboda: Šťastná léta, Rocketman či Poslední aristokratka. 

1. srpna zde vypuknou tradiční Historické slavnosti, které v letošním roce oslaví již 20. ročník. Od 10:00 do 19:00 hodin se těšte na dobový jarmark, hudbu, tanec, šerm, kejkle, střelbu a mnoho dalšího. 

Během Hradozámecké noci 29. srpna zručský zámek navštíví pohádkové bytosti. Pro děti budou připraveny netradiční prohlídky se zajímavými úkoly, hádankami a množství soutěží.

Zámek Zruč nad Sázavou. Foto: Blow up, CC BY-SA 4.0

Hořovice

Pro děti ve věku 3 až 8 let jsou po všechny letní víkendy na zámku Hořovice nachystány zábavné a interaktivní prohlídky na téma Návštěva u princezny Verunky. Děti si během prohlídky vyzkouší královskou korunu, trůn i korunku princezny a zároveň budou dostávat drobné úkoly a otázky. Vstupné 80 Kč, děti do 3 let 20 Kč, začíná se vždy od 10:15 a 14:15 hodin. 

Po celé léto si děti mohou v zámeckém parku projít i Cestu za pokladem nebo navštívit výstavu her a hraček malých aristokratů.

Zámek Hořovice. Foto: archiv NPÚ

Konopiště

1. července, na výročí svatby arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a vévodkyně Žofie Chotkové, připravili na zámku Konopiště mimořádnou prohlídku západního křídla zámku, kde se nalézaly vévodčiny soukromé pokoje, které jindy nejsou přístupné veřejnosti. Prohlídka, která vás seznámí s příběhem lásky Františka Ferdinanda a Žofie, začíná v 18:30 hodin, nutná je předchozí rezervace. Vstupné 320 Kč.

Tajemné večerní prohlídky, které rovněž vedou běžně nepřístupnými komnatami, připomenou majitele Konopiště v pobělohorské době, Albrechta z Valdštejna. Vydat se za ním můžete 8. a 22. července, 5. a 19. srpna a 2., 16. a 30. září. Vstupné 320 Kč.

19. července se v Růžové zahradě od 13:00 do 19:00 hodin můžete těšit na Parní festival s Jamesem Wattem. Uvidíte funkční parní stroje různých období a velikostí, hasičskou stříkačku, steampunkovou módní přehlídku či nejrůznější umělecká řemesla. V ceně vstupenky 250/180 Kč je i prohlídka skleníků v Růžové zahradě.

Úvodní foto: Zámek Konopiště. Parní festival s Jamesem Wattem, archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!