ROZHOVOR: Vyhovuje mi být neznámý, herectví je jen třešnička na dortu, říká kaskadér a představitel Nočního krále Vladimír Furdík

ROZHOVOR: Vyhovuje mi být neznámý, herectví je jen třešnička na dortu, říká kaskadér a představitel Nočního krále Vladimír Furdík 

Má za sebou menší role ve filmech a seriálech, svůj dosavadní život ale zasvětil kaskadérství a choreografii. Zaskakoval za Channinga Tatuma, Nicolase Cage a pracoval na Třech mušketýrech s Kieferem Sutherlandem. Celý seriálový svět ho ale zná díky jeho práci na fenoménu Hra o trůny, kde vymýšlel choreografie soubojů a zahrál si záporáka Nočního krále.

Vy jste začínal jako kaskadér a nyní jste jeden z největších seriálových záporáků současnosti. Jaký byl ten přechod?

Já stále jsem kaskadér a choreograf, neskončil jsem. A to herectví je taková třešnička na dortu. Nepřešel jsem plně k herectví a nechystám se ani natrvalo přejít do této "sekce". Pro mě je to nový zážitek, protože jste v první linii. Vždycky jsem byl za těmi herci a připravoval jsem je nebo jsem jim dělal dubléra. Byl jsem stín, jenom duch. Teď je to jiné. Stojím v první linii a dělám jeden rozhovor za druhým.

Co vám víc vyhovuje?

Být neznámý. Já miluju choreografii a přípravu scén pro herce. To se mi líbí. Vytváříte nějaký produkt pro film a neposloucháte někoho, kdo vám říká udělej to a tamto nebo zahraj to tak či onak. Vy to připravíte, a to co nastříháte hercům a režisérům vidíte potom v televizi - to mi dělá radost. I když se někdy ve střižně styl choreografie několikrát změní.

Jak jste se dostal k roli Nočního krále ve Hře o trůny?

Oslovili mě producenti jestli bych nechtěl a já souhlasil.

Víte proč si vybrali zrovna vás?

Ne, nikdy jsem po tom nepátral.

V jednom z rozhovorů ve Varech jste řekl, že se scénář k poslední řadě seriálu několikrát měnil. I šestkrát nebo sedmkrát. V čem ty změny byly?

Některé příběhy se z textu vyhodily. To byly největší změny.

Můžete prozradit nějakou část, která se do finální podoby nevešla?

Když si producenti a režiséři sedli za stůl a dávali dohromady stopáž třetí epizody poslední řady (The Long Night), tak jim vyšlo skoro sto třicet minut. A oni se museli vejít do osmdesáti. Vyhodit padesát minut byl velký zásah. Příběh se tak musel urychlit. Bohužel je to televize a už stávající minutáž byla dost velká. Mohli epizodu rozdělit na dvě části po osmdesáti a šedesáti, ale oni se rozhodli pro krácení. Já jsem osobně rád jak to je, a jak to dopadlo. 

Jste tedy spokojený i s celou osmou řadou? Protože ta rozdělila fanoušky na takové dva tábory.

Jakkoliv by to skončilo, vždycky by se našly dva tábory. Vždycky. 

Na čem teď pracujete?

Dokončil jsem přípravu a natáčení Zaklínače v Budapešti, kde jsem byl deset měsíců. Aktuálně jsem byl v Chorvatsku, kde jsem točil s mými kamarády kaskadéry scénu pro televizní seriál Strike Back a mám nějaké nabídky, ale o nich ještě nechci mluvit, abych to nezakřikl.

_
Na rozhovor se podívejte výše.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!