Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na severu Čech

Letní hrady a zámky 2020: nejlepší programy na severu Čech 

Na severu Čech zažijete během léta tajemné noční prohlídky zšeřelých interiérů zámků, kino na hradě, oživený středověk i bohatý program pro nejmenší návštěvníky. Chybět nebudou kostýmovaní průvodci, nové prohlídkové okruhy ani oslavy prázdnin.

Trosky

Zříceninu hradu Trosky s jejími typickými věžemi v Českém ráji rozhodně nepřehlédnete. Po celé letní prázdniny zde bude po setmění promítat Troskino – letní kino, jehož společným jmenovatelem jsou staré české pohádky. Těšit se můžete třeba na klasiku S čerty nejsou žerty, Šíleně smutnou princeznu nebo Obušku z pytle ven. V červenci se začíná ve 21:30, v srpnu ve 21:00 hodin, hrad je otevřen od 20:00 hodin. Vstupné 150/100 Kč. 

Během léta si zde ale užijete i řadu koncertů či oslavu poloviny prázdnin (1. –⁠ 2. srpna) s kočovným divadlem KK, které vás pobaví a rozveselí hlavně klasickými pohádkami pro děti v novém kabátě. K tanci zahraje své středověké písně kapela Góthien a chybět nebudou ani kejklířské workshopy v podání skupiny Ožehavá záležitost.

7. srpna si tu od 21:00 hodin užijete tematické promítání o známých i neznámých krásách Českého ráje, 16. srpna zříceninu obsadí rytíři v podání skupiny historického šermu Nostra Ex, kterou doprovodí kapela historické hudby Subulcus.

Zřícenina hradu Trosky. Foto: TobiasHR, CC BY-SA 4.0

Bezděz

Královský hrad Bezděz láká hned z kraje léta na šermíře. O prodlouženém víkendu 4. –⁠ 6. července ho oživí akce Valdštejnovi vojáci, na které uvidíte tanečnice Srdcového esa, šermířskou skupinu Fechtýři, kováře či hudební duo Bach 'n' Roll. Vstupné 120/80 Kč.

V podobném duchu se ponesou i další letní akceŠermíři ve službách Albrechta z Valdštejna se skupinou historického šermu Tartus (17. – ⁠19. 7.), Šermířské oživení na Bezdězu (21. 7. – ⁠26. 7.) a Šermíři Corvus Milites (1. – ⁠2. 8. a 5. –⁠ 6. 9.). 

7. – ⁠9. srpna na Bezdězu chystají speciální kostýmované prohlídky na téma Oživlý hrad, aneb život ve středověku, při kterých opět nebudou chybět šermíři, středověká kuchyně nebo ukázky her a trávení volného času. 15. a 16. srpna na vás čeká scénické vystoupení Valdštejnova smrt

Šermíři na hradě Bezděz. Foto: archiv NPÚ

Duchcov

15. července se na Duchcově můžete vypravit na speciální komentované prohlídky zdejší unikátní expozice Okouzleni Antikou. Během prohlídky se dozvíte mnoho zajímavostí o největších válečných konfliktech ve starořecké mytologii, o bájných hrdinech a jejich dobrodružstvích, o jejich podobách v proměnách času od antiky do současnosti, ale i o tom, jak antičtí hrdinové znovu ožili ve šlechtických divadlech a scénách hradů a zámků. Prohlídky začínají v 10:30 a ve 14:00 hodin.

25. července si pro změnu užijete večerní prohlídky bez průvodce. Netradiční prohlídka vám umožní vstup do prostor severního a tzv. biliárového křídla zámku, po kterých se budete moci toulat svým vlastním tempem. Příjemným oživením bude i dobové hudebně-taneční vystoupení souboru Campanello v hlavním Valdštejnském sále. Zámek můžete navštívit od 18:00 do 22:00 hodin, vstupné činí 130/90 Kč.

29. července si zde nenechte ujít otevření nového návštěvnického okruhu v jižním křídle piana nobile, který představí duchcovsko-litomyšlskou větev rodu Valdštejnů. Interiéry budou zařízeny podle inventáře z roku 1888 z doby Jiřího Viléma Valdštejna a jeho manželky Pascaliny Metternichové. Trasa bude navíc doplněna i panelovou výstavou o významných příslušnících rodu.

Noční prohlídky na zámku Duchcov. Foto: archiv NPÚ

Zákupy

Děti do 10 let se mohou na zámku Zákupy vydat po celé léto na speciální prohlídky s princeznou, při kterých se poutavou formou seznámí s historií zámku, výzdobou místností i zajímavými předměty, které uvidí okolo sebe. Vstupné 140/50 Kč, začátky prohlídek vždy v 10:15, 12:15 a 14:15 hodin, délka cca 30 minut.

11. a 25. července a 8. a 22. srpna se zde vydejte na noční prohlídky II. trasy s názvem Zámek za císaře Františka Josefa I.  Doprovodí vás císařův komorník Evžen Ketterl a císařova důvěrná přítelkyně Kateřina Schrattová. Začátky prohlídek v 19:30, 20:15 a 21:00 hodin.

Noční prohlídky na Grabštejně. Foto: archiv NPÚ

Grabštejn

4. a 5. července můžete na hradě Grabštejn zažít pravou (za)hradní slavnost. Od 9:00 do 17:00 hodin je pro vás totiž připraven tradiční letní festival Létohrádky s pořádnou porcí hudby, tance, šermu i rozverných kousků místního kata. Těšit na můžete i na kostýmované průvodce, ukázky palných i chladných zbraní a lahodné občerstvení v hradním šenku i u řemeslníků na nádvoří. Vstupné 180/130 Kč.

25. července jste zváni na noční prohlídky s podtitulem Je třeba zabít Valdštejna! Cestou zšeřelými hradními interiéry budete sledovat životní příběh nejznámějšího grabštejnského majitele a vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Prohlídky začínají každých dvacet minut od osmé do desáté hodiny večerní, vstupné 150 Kč. Doporučena je rezervace.

Úvodní foto: Slavnosti na Bezdězu. Foto: archiv NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!