KVIFF 2019: Forman vs. Forman, Nech je svetlo, Diego Maradona

KVIFF 2019: Forman vs. Forman, Nech je svetlo, Diego Maradona 

Neděle na festivalu byla ve Varu. Teploměry ukazovaly rekordní čísla a každý tak hledal přítmí kinosálu, aby se alespoň na chvíli ochladil. Naštěstí bylo z čeho vybírat. V programu jste mohli najít například dva velmi povedené dokumenty. Z české produkce se představil Forman vs. Forman z dílny Heleny Třeštíkové a také britský snímek o fotbalistovi Diegu Maradonovi. Oba jsou založené na velmi zdařilém sestříhaní archivních záběrů, které ukáže osobnost obou výrazných postav.

Diego vs. Maradona

"Byl Diego, hodný a vřelý člověk, se kterým bych šel až na konec světa. A potom sebevědomý a namyšlený Maradona, se kterým bych nestrávil ani den," říká v dokumentu jeho osobní trenér. Jeden z nejznámějších a pravděpodobně nejlepších fotbalistů všech dob mu na to tenkrát odpověděl: "Nebýt Maradony, nebyl by ani Diego." Krátký dialog mezi dvěma spolupracovníky a přáteli vystihuje podstatu celého příběhu. 

Diego Maradona celou svou kariéru žil mezi dvěma mlýnskými kameny. Mezi tím, co chtěl a jaký byl, a mezi tím, co musel dělat. Dostal se z chudoby až na vrchol a poté zase spadl téměř na dno. Jeho příběh má jednoduše skvělý filmový potenciál, který se podařilo dokumentaristovi Asifu Kapadiaovi využít beze zbytku. Sestříhal kvanta materiálu - záznamy zápasů a tiskových konferencí, fotografie, výpovědi, reportáže - ze kterého vytěžil dvě hodiny. Ty vypráví o tom, kdo skutečně byl bůh i štvanec města Neapole.

Hodnocení: 85 %

Nech je světlo

Slovenská (ko)produkce opět ve Varu. V hlavní soutěži se ani letos nenechává zahanbit (v minulém roce režisér snímku Čara Peter Bebjak získal Křišťalový glóbus za nejlepší režii). V české spolupráci tak představuje snímek Nech je svetlo (Budiž světlo) o rodině, která se nedopatřením připlete k sebevraždě mladého chlapce a musí čelit tlakům svého okolí.

Snímek patří mezi jednoduché, přesto hluboké příběhy nenápadně rozpitvávající společnost. Režisér Marko Škop v něm pomalu rozvíjí psychologii na první pohled černobílých postav a poodhaluje tak nálady, které se objevují v myslích nejen u našich východních sousedů. Lehce a nenásilně rozplétá všechny okolnosti související se zvláštní smrtí, a ukazuje tak pravou povahu obyvatel malé vesnice.

Hodnocení: 70 %

Svoboda v životě i ve filmu

Sázka na jistotu se jménem Helena Třeštíková. Právě tato známá dokumentaristka letos přivezla z Cannes do Karlových Varů poutavý příběh o Miloši Formanovi. K převyprávění života jednoho z našich nejznámějších režisérů použila pouze už natočené záznamy. Ačkoli se formát zdá velmi jednoduchý, jejich výběr musel trvat desítky hodin. Je precizní, promyšlený a dokáže představit Formana jako otce, filmaře i člověka.

Je příjemným životopisem, který shrnuje jeho nejdůležitější snímky a osobní zlomy. Ačkoli může na diváka působit velmi lehce, je dotažený do nejmenšího detailu. Vidět je to například ve chvílích, kdy Třeštíková sestříhala davové záběry z jednoho z Fomanových filmů a ty reálné. Kromě základních informací ale také mezi řádky ukazuje, jak důležitá byla pro Formana svoboda. Byla leitmotivem jeho života. Promítla se do jeho práce, rozhodnutí i chování, a stala se tak i průvodkyní skvěle připraveného snímku. 

Hodnocení: 80 %

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!