Helmut Newton in Dialogue. V Museu Kampa se střetává tvorba Newtona s díly jeho současníků

Helmut Newton in Dialogue. V Museu Kampa se střetává tvorba Newtona s díly jeho současníků 90%

Museum Kampa pořádá ve spolupráci s galerií Kicken Berlin retrospektivní výstavu fotografií Helmuta Newtona. Název výstavy – Helmut Newton in Dialogue – odráží její netradiční pojetí, které perfektně vyzdvihuje Helmutovy kvality i odlišnosti.

Helmut Newton se proslavil především módními fotografiemi, které fotil pro Vogue dlouhých 23 let. Kromě modelek se mezi jeho objekty zájmu řadí i Karl Lagerfeld, Andy Warhol nebo Palomy Picasso.

Ač údajně neměl kvůli mnoha zakázkám dostatek času na volnou tvorbu, jeho fotografie se značně odlišují od děl jeho současníků a mnohdy nelze na první pohled určit, zda jde o volnou tvorbu nebo o módní fotografii na zakázku.

Helmut Newton, Andy Warhol, Paris, 1976. Foto: archiv Kicken Berlin

Helmut posunul roli fotografie směrem k obecnějším hodnotám. Na svých módních fotografiích se nesnaží zachytit šaty neboli produkt, který má žena na sobě, ale v první řadě ženu, která má na sobě šaty. Tím, že věnoval pozornost atmosféře, kompozici a jemným detailům, dokázal své fotografie odlišit od tvorby svých současníků.

Zde přichází na řadu uskupení výstavy, které staví tvorbu Helmuta do kontrastu s tvorbou jeho současníků. Díky tomu můžeme pozorovat, do jaké míry se liší Helmutovo vnímání módních fotografií. Právě odlišnostmi získaly Helmutovy fotografie na síle a on tak dokázal změnit podobu módních fotografií.

Hranice vkusu

Výstava je rozdělena do několika témat, které získaly symbolické názvy – 15 minutes of fame, Ways of seeing... Nutno podotknout, že o některých fotografiích se silným erotickým podtextem, které spadají pod téma Particular ways of love, by se dalo říci, že zašly až za hranici vkusu. Jde především o fotografie focené v hotelových pokojích, na nichž Newton zachytil scény, kterým se lidé běžně spíše snaží vyhnout.

Poutavá kompozice snímků vtáhne diváka do dané situace. Autor zároveň dokázal využít rozmanité prostředí hotelových pokojů a pracovat s ním takovým způsobem, že je součástí kompozice, přitom ale nepůsobí rušivě a nechává dostatečný prostor modelce. Zda se fotografie dají ještě považovat za umění, nebo zda pomyslnou hranici již překročily, si každý musí určit sám. 

Helmutova tvorba ale byla bezpochyby oživením ve světě běžných módních fotografií jeho doby. Pozitivní je, že se výstava zaměřuje na vyzdvižení právě vlastnosti jeho fotografií a nikoli pouze na vývoj autorovy tvorby jako takové.

Foto: Helmut Newton, Saddle I, Paris (at the Hotel Lancaster), 1976

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!