Syrové umění v DOXu. V Praze odstartovala mezinárodní výtvarná přehlídka

Syrové umění v DOXu. V Praze odstartovala mezinárodní výtvarná přehlídka75%

V Centru současného umění DOX se otevřela výstava ART-BRUT-ALL. Nabízí díla více než čtyřiceti umělců nejen z České republiky, ale také například z Japonska, Islandu či Polska.

Počátky projektu sahají až do roku 2016, kdy se expozice pod tímto názvem otevřela všem návštěvníkům festivalu Brutal Assault v pevnosti Josefov u Jaroměře.

Organizátoři jedné z největších metalových akcí v Evropě chtěli obohatit doprovodný program, a tak vznikla výstava děl, která svým obsahem či výrazem odkazují na syrovou poetiku, přítomnou v metalové hudbě a jejím vizuálním jazyce, ať už v oblečení nebo na obalech desek.

Pohled do expozice, v popředí busta z cyklu Nefertiti now od Marka Škubala. Foto: Martina Cihlářová

Pro velký úspěch výstava pokračovala dalšími ročníky, až se v současné podobě dostala do galerijních prostor DOXu. Najdete zde širokou škálu děl – od malby (Kateřina Barabášová, Daniel Balabán) přes sochu (Stefan Milkov, Paulína Skavová) až k videoinstalaci (Rafani, Nicolai).

Ač je název ART-BRUT-ALL slovní hříčkou, která odkazuje jak na festival, tak na pojem art brut (neškolené, surové umění), vystavující jsou až na výjimky vystudovaní umělci, mnozí z nich dokonce vyučují na univerzitách (mimo jiné Jan Krtička nebo Petr Lysáček).

Instalace s názvem Hranice od Heleny Sequens a Adama Stanka. Foto: Martina Cihlářová

ART-BRUT-ALL potrvá do 16. září. Spolu s touto výstavou byla v DOXu otevřena i expozice dvojice umělců Sadofsky a Trantina Omezená viditelnost obyčejných věcí.

Dílo Ivany Štenclové s názvem Goth. Foto: Martina Cihlářová

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

DOX Centrum současného umění nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!