Klasická letní jednohubka. Láska v přímém přenosu nabízí oddechovku bez hlubšího přesahu

Klasická letní jednohubka. Láska v přímém přenosu nabízí oddechovku bez hlubšího přesahu65%

Nová letní scéna Divadla Kalich, která obsadila prostor pod televizním vysílačem v Mahlerových sadech, odstartovala divadelní program novinkou ve svém repertoáru. Hvězdné léto pod Žižkovskou věží uvedlo v premiéře inscenaci Láska v přímém přenosu.

Hra uznávaného kanadského dramatika Norma Fostera nese v originále název Bedtime Stories, do češtiny ji přeložil Martin Fahrner. O první uvedení komedie v tuzemsku však nejde, pod přímočařejším názvem Sex na vlnách ji momentálně uvádí také Divadlo Šumperk a Západočeské divadlo v Chebu.

Režie na pražské scéně se ujal Roman Štolpa, do představení, v němž se pět herců střídá v patnácti různých úlohách, obsadil Davida Suchařípu, Petra Čtvrtníčka, Kristýnu Frejovou a dále Ivanu Korolovou v alternaci s Michaelou Tomešovou a Martina Kavana v alternaci s Radkem Zimou.

Konverzační komedie Láska v přímém přenosu se skládá ze šesti krátkých povídek, v každé z nich vystupují jiné postavy, u kterých se postupně odhaluje jejich vzájemná provázanost. Postupnou výstavbu představení dovršuje závěrečný příběh, který dovysvětluje úvodní povídku, čímž se kruh uzavírá. Obdobně řešená aktuální inscenace Znovusjednocení Korejí se hraje na scéně pražského Rokoka, v ní ale figurují samostatné příběhy bez jakékoli spojitosti.

Kristýna Frejová a David Suchařípa v inscenaci Láska v přímém přenosu. Foto: archiv Divadla Kalich

Středobodem a dějištěm scény je manželská postel, kde lidé souloží, odpočívají, umírají, společně diskutují nebo schovávají peníze. Nemajetný pár se zde rozhodl natočit rozhlasový sex v přímém přenosu, aby mohli zaplatit dceři školné na univerzitě. V jiné místnosti prožívá poslední týdny svého života neúspěšný hudebník, kterého navštíví jeho bývalá spolužačka. Do hotelového pokoje se po koncertu vrací rockový zpěvák a snaží se odradit svou urputnou nezletilou fanynku. Na jiném patře se majitel striptýzového klubu snaží domluvit nešikovné zaměstnankyni, aby si našla jinou práci.

Jednotlivé povídky jsou mírou pobavení a zaujetí publika poněkud nevyrovnané. První triádu naplňují ničím výjimečné zápletky, u nichž lze snadno rozpoznat, jak skončí. Naštěstí ji vyvažuje druhá polovina inscenace, která už nabízí mnohem poutavější příběhy s poctivější dávkou vtipu a duchaplnosti. Šestici kraluje epizoda s rockerem a dotěrnou dívenkou, jež má zajímavé vyústění.

Místy slabší scénář pozdvihují herecké výkony, mezi obsazenými nezklamala komediální stálice Petr Čtvrtníček ani zkušená Kristýna Frejová. Ty však zdaleka předběhla živelná Ivana Korolová, která v inscenaci měla mezi charaktery největší věkové rozpětí od teenagerky až po trochu omšelou manželku ve středním věku.

Petr Čtvrtníček a Martin Kavan. Foto: archiv Divadla Kalich

Názor informuji.cz: 65%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!