Divadelní léto pod plzeňským nebem. Největší zajímavosti za oponou festivalu

Divadelní léto pod plzeňským nebem. Největší zajímavosti za oponou festivalu 

Příznivci divadelních festivalů mohou letos v létě opět vyrazit do Plzně, kde se bude konat další ročník open-air festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Známe termín, známe program i hlavní protagonisty. Co dalšího se můžete o jedné z největších open-air divadelních přehlídek dozvědět? Přečtete si 7 zajímavostí o tom, co se v Plzni bude dít mezi 29. červnem a 25. červencem.

Švanda dudák v 90. letech

Festival každoročně přináší jednu premiérovou inscenaci. Tou letošní bude adaptace hry Strakonický dudák Josefa Kajetána Tyla. Inscenátoři v čele s režisérem Markem Němcem a dramaturgem Jiřím Janků se hru rozhodli přesunout do 90. let minulého století. Tylova dramatická báchorka vznikla ve 40. letech devatenáctého století, diváky tedy čeká velký posun k moderní verzi.

Co všechno musí umět hlavní herec?

Adaptaci Tylovy hry festival uvádí pod názvem Švanda dudák. Do titulní role režisér obsadil Ondřeje Rychlého. Toho plzeňští diváci dobře znají, neboť byl v minulých letech členem činoherního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni. V současné době ho můžeme vídat v Divadle v Dlouhé nebo v televizních seriálech. Letos se přesvědčil, že hrát Švandu dudáka není jen tak – kvůli inscenaci se totiž musel naučit hrát na dudy.

Každý rok jinde

Plzeňský festival se odehrává každý rok na jiném místě. V posledních letech staví scénu pro 500 diváků. Poslední čísla pak udávají celkový počet 900 diváků, čímž přehlídku řadí k těm největším divadelním open-air akcím u nás. Letošní program se bude konat v Parku U Ježíška, který leží jižně od areálu Mikulášského hřbitova. Zde je mimochodem pochovaný právě Josef Kajetán Tyl.

Roxana zpěvačkou

Kromě hlavního programu festival chystá i doprovodné akce. Jednou z nich bude přehlídka hereckých kapel. Diváci se mohou těšit například na kapelu Pawlowski, kde zpívá představitelka Roxany z úspěšné inscenace Cyrano, Andrea Mohylová. Členem kapely je také D'Artagnan ze Tří mušketýrů, Petr Konáš. Na pódiu se představí i kapela Fortel, složená ze členů Divadla Alfa, s nímž festival spolupracuje.

Cyrano, foto: Miroslav Chaloupka

Muzikál DJKT jako čestný host programu

Muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla se letos poprvé stane součástí programu Divadelního léta. Představí zde svou úspěšnou sérii koncertů Jsme muzikál!. Kromě výběru nejlepších hudebních čísel ze svého současného repertoáru diváky naláká i na příští sezónu, z níž představí několik ochutnávek. Po boku členů muzikálového souboru Stanislavy Topinkové Fořtové, Pavla Klimendy, Pavla Režného nebo Jozefa Hruškociho stane jako mimořádný host finalista soutěže The Voice, Jakub Moulis.

„Damáci“ z Plzně

Festival nabídne i Shakespearovu komedii Jak se vám líbí v provedení studentů DAMU. Původně klauzurní inscenaci „Damáků“ s Plzní spojuje fakt, že jejím dramaturgem je rodák z Plzně Jaroslav Jurečka. Režisérkou je pak jeho partnerka Aminata Keita. Podle programového ředitele festivalu Jana Anderleho je toto uvedení začátkem budoucí spolupráce se studenty pražské divadelní akademie.

Jak se vám líbí, foto: archiv festivalu

Co bude dál?

Představili jsme si inscenace i koncerty. Na co se diváci mohou dále těšit? Pod plzeňským nebem nás čeká i večer Slam poetry, a to v podání těch nejlepších. Vystoupí mistr České republiky letošního roku, Anatol Svahilec, nebo dvojnásobná vítězka Femislamu, Karin. Diváci sami také budou moci zvolit vítěze zápasu v improvizacích. Během Improzápasu totiž domácí tým Improstor vyzve protivníka odjinud. Odkud, to ještě nevíme, ale jistě to bude napínavé. A hlavně zábavné.

foto: archiv festivalu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Cyrano, foto: Miroslav ChaloupkaJak se vám líbí, foto: archiv festivalu
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!