Švanda dudák v „devadesátkách“ pod plzeňským nebem již tuto sobotu

Švanda dudák v „devadesátkách“ pod plzeňským nebem již tuto sobotu 

Jednu z největších open air divadelních akcí u nás letos otevře přestavení Švanda dudák v hlavních rolích s Ondřejem Rychlým, Martinem Písaříkem nebo Michalem Štěrbou. Bohatý program je naplánován až do 25. července a diváci v rámci dvanáctého ročníku mohou těšit také na hru Cyrano či slam poetry.

Půjdeme cestou určité modernity, jestli se tak dá mluvit o „devadesátkách“, jinak jsme ale opravdu tylovští. Josef Kajetán Tyl na nás bude navíc dohlížet z nedalekého Mikulášského hřbitova, což má pro mě dojemný podtext,“ upřesňuje koncept režisér Marek Němec, který se chopil vlastní adaptace známého díla Strakonický dudák aneb Hody divých žen. Tuto pohádku ve třech jednáních přenesli autoři netypicky do 90. let minulého století. Premiéra proběhne v Plzni na divadelní scéně U Ježíška a poté je v plánu ještě deset repríz.

V hlavní roli se představí herec Ondřej Rychlý, nyní známý především díky své postavě v seriálu Modrý Kód. Kvůli hře se podle tvůrců dokonce musel několik měsíců učit hrát na dudy. Podvodníka Vocilku si zahraje Martin Písařík a Michal Štěrba vystoupí jako dudákův přítel Kalafuna. Švandovu věrnou milou Dorotku si zahraje studentka KALD DAMU Eliška Hanušová, jejího otce Trnku Tomáš Karger, který se představí i jako Alenoros a Tomáš. Klára Krejsová bude v roli Korduly, Kalafunovy ženy, matkou skupinky romských dětí, hraje ale také Lesanu a Zuliku. V obsazení Švandy dudáka nebudou chybět ani známé tváře z předchozích ročníků Divadelního léta, Jana Kubátová jako Rosava a Tlumočnice a v dalších rolích Bronislav Kotiš, Antonín Procházka ml. a David Kubát.

Každoročně navštíví Divadelní léto pod plzeňským nebem až devět tisíc diváků. Minulé prázdniny získal u publika největší ohlas Cyrano s Michalem Dlouhým, a proto se jej organizátoři rozhodli uvést i tentokrát. Mezi další chystané akce patří neobyčejní básníci slam poetry, dva týmy bojující o přízeň v Improzápase nebo Festiválek hereckých kapel.

Fotografie: Divadelní léto pod plzeňským nebem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!