Roztančená Morcheeba i tradičně nepříjemný Liam Gallagher. Festival Metronome nabil pražskou Stromovku příjemnou atmosféru

Roztančená Morcheeba i tradičně nepříjemný Liam Gallagher. Festival Metronome nabil pražskou Stromovku příjemnou atmosféru 75%

Stromovka. Příjemný pražský park, kam si lidé chodí zasportovat nebo prostě jenom odpočinout od ruchu města. Jednou do roka se ale tichá zákoutí rozezní multižánrovou hudbou. Letos už počtvrté mezi loukami, rybníky a lesy vyrostlo několik pódií, mezi které se nahrnuly tisícovky lidí. Začal festival Metronome, který v první den, v pátek, přivezl takové hvězdy jako londýnskou kapelu Morcheeba nebo bývalého zpěváka kapely Oasis Liama Gallagher.

První hodiny festivalu ale byly klidné. Navzdory tomu, že loni podle pořadatelů Metronome navštívilo 18 tisíc lidí, kolem čtvrté odpoledne v pátek se na zahajující kapely přišlo podívat jen několik stovek diváků. Tráva ještě nebyla udusaná, fronty u stánků neměly více než dva čekající. Každý si tak mohl během slunečného odpoledne najít své místo, ze kterého si užíval příjemnou atmosféru.

Pokud tedy měl správnou barvu pásky. Ti s modrou hledali místo jen dole pod pódii, ti se žlutou se mohli posadit i na sedačky, které obklopovaly místa vyhrazená ke stání. A ti s oranžovou se dostali i nahoru na ochoz, ze kterého mohli sledat plnící se areál.

Právě v téhle "scházející se" fázi festivalu začala hrát i Lenka Dusilová. Česká zpěvačka nedříve naladila obě kytary, elektrickou i akustickou. Poté plynule přešla k samotnému koncertu. Naplnila okolní prostor pro ni typickou snovou alternativní hudbou. Zahrála Pro Lenku a pozdravila prostým "Dobré odpoledne." Během koncertu nemluvila, místo slov se ztratila v hudbě. Zejména ve chvílích, kdy používala looper, zařízení, které hraje zvuky ve smyčkách, snad i zapomínala, že je mezi lidmi.

Lenka Dusilová. Foto: Marián Juskanin

Čekání na Morcheebu

Během jejího vystoupení se začaly scházet davy. Místo příjemného brouzdání místo stánky se návštěvníci pomalu začínali tlačit a čekat. Ačkoli fronty odsýpaly poměrně rychle, čekalo jich na každého hned několik. První ještě před vchodem, kde si lidé vyměnili vstupenky za pásky, podruhé u turniketů, potom u "pointů" na dobití peněz do pásek, se kterými se dá platit. Dále na občerstvení, a pak už na samotná vystoupení.

To diváci stihli zhruba mezi tím, než začala hrát další hvězda večera. (Pokud si samozřejmě nešli poslechnout anglickou indie-rockovou kapelu Band of Skulls.) Mnoho z nich ale spíš čekalo před hlavní stagí, někteří dokonce se slovy: "Tady je to živější než vedle."

Známá londýnský hudební skupina Morcheeba začala hrát téměř na čas. Na hlavním pódiu tak Metronome festival přivítala čtveřice mužů a jedna nepřehlédnutelná žena, pozitivní energií nabitá Skye Edwards. "Občas potřebujeme jeden druhého, tak vítejte a užívejte," řekla publiku.

Na sobě měla outfit, který jen tak na ulici nepotkáte. A to věděla. Nejspíš proto se během koncertu ptala fanoušků: "Líbí se vám, co mám dnes na sobě?" Lidé souhlasně zařvali. Zpěvačka si oblékla asymetricky střižené černobílé pruhované šaty. K nim vysoké boty pudrové barvy, na které se bolelo i jen dívat. Neměly totiž žádný podpatek. Třešničkou na hlavě pak byl klobouk, pod kterým se až do poloviny koncertu skrývala barevná korunka.

Známí hudebníci, kteří v pozměněném složení hrají už od 90. let, nezapomněli na hity jako Blood Like Lemonade ani The Sea a během několika písní zvládli rozvlnit i rozmávat stále se rozšiřující dav pod pódiem. Edwards už nakonec přecházení po pódiu unavilo, a tak extravagantní obutí vyměnila za pohodlné žabky s bambulkou navrchu. Na osvěžení se napila z placatky, kterou měla ukrytou ve stříbrném náramku.

Než se příjemný slunečný podvečer začal měnit v noc, Edwards ještě zamumlala do mikrofonu: "Máte hrozně těžkou řeč, ale..." a česky do mikrofonu zařvala "Děkuju!". S těmi slovy začal největší hit Morcheeby Rome Wasn't Built in a Day, který si lidé zpívali ještě po cestě k dalším pódiím.

"F***ing in the bushes"

Vybrat si návštěvníci mohli mezi hudebníky na několika místech. Na Moon Stage je v potmělé atmosféře čekal electrický pop Kamp!, o kousek dál to byli zástupci Česka Koiba a na druhém největším pódiu potom u nás notoricky známý Pražský výběr. Mnoho diváků se rozhodlo zůstat u Metronome Stage a čekat na největší hvězdu večera, kterou byl bývalý zpěvák Oasis Liam Gallagher známý svou popudlivostí a všeobecně velmi svébytnou povahou.

Liam Gallagher. Foto: Marián Juskanin

Svoji show zahájil před obrovským davem lidí, který zabral veškeré místo mezi pódiem a sedačkami pro VIP. Na plátnu se objevily nápisy "Hell" a přišel Liam Gallagher, který hned na úvod klasicky zařval do davu "F*cking in the bushes" a zahrál Rock'n'roll Star. Během koncertu příliš nemluvil, jen občas si na něco postěžoval do mikrofonu. Při Roll With It dokonce zastavil po prvních dvaceti vteřinách, řekl jen: "Bylo to pozdě." a začal znovu. Kromě toho zahrál ale například i hity jeho sólové kariéry jako Paper Crown.

Navzdory jeho tradičně nepříjemnému chování ho ale fanoušci stejně milovali. Už dávno si získal svým neortodoxním chováním jejich srdce, a to ještě předtím, než se pohádal se svým bratrem Noelem. Přesto se na svých koncertech k časům Oasis vrací, alespoň v podobě jejich největších hitů. V Praze tak zazněla například i Wonderwall, při které zpívalo (a taky natáčelo) snad celé publikum. 

Po ní, dvacet minut před koncem koncertu, odešel z pódia. Lidé tušili, že teď přijde čas na přídavek a řvali jako pominutí. A opravdu, Liam se na ještě vrátil na scénu s dalšími dvěma písněmi. A koncert zakončil stejně, jako ho zahájil. Pohledem přes sluneční brýle a vulgárně. "F*ck you take care and see you soon." A bez jediného pohledu či úsměvu odešel do zákulisí. A po něm i celé jeho publikum, to ale do příjemně chladné noci a kapek deště.

Foto: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 75%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!