Zlomená Sophie, krutá Miranda i bohémská Donna. Ikonické role čerstvé sedmdesátnice Meryl Streep

Zlomená Sophie, krutá Miranda i bohémská Donna. Ikonické role čerstvé sedmdesátnice Meryl Streep  

Bývá nazývána královnou Hollywoodu a jednou z nejlepších žijících hereček současnosti. Držitelka tří Oscarů, Meryl Streep, je bezpochyby profesionálem ve svém oboru. Ačkoliv už slaví sedmdesátiny, stále dokazuje, že i v tomto věku je možné být hvězdou včetně nestárnoucího sexappealu. Přinášíme výběr z hereččiny filmografie.

Lovec jelenů (Linda)

Válečné drama z roku 1978 od režiséra Michaela Cimina patří k uměleckému vrcholu filmů o vietnamském traumatu. Snímek inspirovaný románem Tři kamarádi od spisovatele Ericha Marii Remarqua pojednává o třech přátelích, kteří spolu pracují v ocelárně a musí narukovat do války ve Vietnamu. Drama se především zabývá morálními a psychickými důsledky válečného násilí a ukazuje kontroverzní problémy jako narkomanie, sebevražda, nevěra či duševní porucha. Ačkoliv si Meryl Streep ve filmu zahrála pouze vedlejší roli Lindy, získala za ni svou první nominaci na Oscara a objevila se zde po boku Roberta De Nira (Michael) či Christhopera Walkena (Nick). Snímek získal 5 Oscarů, mezi nimiž byla i cena za Nejlepší film roku.

Krátce před začátkem natáčení byla herci Johnu Cazalemu (Stanley), tehdejšímu partnerovi Meryl Streep, diagnostikována rakovina kostí bez šance na vyléčení. Režisér Cimino o jeho účast ve filmu stál, a proto se tuto skutečnost snažil utajit. Ačkoliv se vše brzy provalilo a studio žádalo o přeobsazení, Cimino a ostatní herci odmítli s tím, že z projektu jinak odstoupí. Scény s Johnem Cazalem se pak natáčely přednostně, herec zemřel hned po dokončení filmu.

Kramerová versus Kramer (Joanna Kramer)

Slavné filmové drama z roku 1979, ve kterém si Meryl Streep zahrála Joannu a za tuto roli získala svého prvního Oscara, ukazuje fascinující a skutečný pohled na manželské odloučení a rozvod. Reklamní agent Ted Kramer (Dustin Hoffman) má svoji práci na prvním místě. Poté, co ho opustí jeho žena Joanna a musí sám pečovat o syna Billyho, si uvědomí, že rodina je to, na čem záleží nejvíce.

Snímek se hned po svém uvedení zařadil mezi komerčně nejúspěšnější tituly 70. let a získal pět Oscarů. Drama bylo vytvořeno podle knižní předlohy od spisovatele Averyho Cormana a režíroval ho oscarový režisér Robert Benton. Oba hlavní protagonisté ve filmu podávají velmi silné, přirozené herecké výkony, obzvláštně v napjatých scénách v soudní síni. Jde o první americký snímek, který se promítal v Číně.

Sophiina volba (Sophie)

Strhující romantické drama natočené podle jedno z nejdůležitějších románů 20. století od spisovatele Williama Styrona zpracovává složitým a neobvyklým způsobem téma vlivu nacismu na průměrně silného jedince. Začínající spisovatel Stingo (Peter MacNicol) přijíždí do New Yorku, kde potkává sympatický pár, krásnou Polku Sophii (Meryl Streep) a jejího přítele Nathana (Kevin Kline). Postupem času odhaluje Sophiinu skrytou minulost, z níž pramení všechna její trápení.

Snímek z roku 1982 od režiséra Alana J. Pakula vyniká především hereckým výkonem Meryl Streep, který za něj získala Oscara a Zlatý Globus. Časopis Premiere ji umístil za ztvárnění této role na třetí místo v žebříčku 100 nejlepších hereckých výkonů všech dob.

Silkwoodová (Karen Silkwood)

Životopisný thriller z roku 1983 natočený podle skutečných událostí vypráví o ikoně politických aktivistů Karen Silkwoodové, jejíž hlavní role se zhostila Meryl Streep. Karen zemřela za podivných okolností těsně před tím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala. Případ nebyl dodnes vyřešen, ale odvaha Karen do teď inspiruje lidi po celém světě.

Snímek patří do závěrečného období proudu zvaného Nový Hollywood, který do mainstreamové kinematografie vnášel kritiku americké společnosti. Film se promítal i v tehdejším socialistickém Československu coby výpověď o praktikách zlých kapitalistů utlačujících dělnickou třídu.

Ďábel nosí Pradu (Miranda Priestly)

Romantická komedie podle knihy od Lauren Weisberger ukazuje svět newyorského módního světa, kde nepovedený účes může zničit celou vaši kariéru. Miranda Priestlyová (Meryl Streep) je šéfredaktorkou prestižního fiktivního módního časopisu Runway. Miranda není jenom nejmocnější a nejvlivnější ženou v módním průmyslu, ale zejména tvrdou a cílevědomou manažerkou, která vládne pevnou rukou. Většina jejich podřízených se jí bojí a nenávidí ji.

Andy Sachsová (Anne Hathaway) je naopak milá, hodná a hlavně módou nepolíbená dívka, která se chce stát úspěšnou novinářkou. O to nečekané je, když se tyto dvě ženy nakonec skamarádí. Snímek byl natočen v roce 2006 a režisérského křesla se ujal David Frankel. Meryl Streep za hlavní roli vyhrála Zlatý Globus a byla nominovaná na Oscara. Postava Mirandy byla inspirována dlouholetou šéfredaktorkou Vogue, Annou Wintour.

Mamma Mia! (Donna Sheriden)

Romantická komedie z roku 2008 natočena podle stejnojmenného divadelního muzikálu vypráví příběh Donny (Meryl Streep) o životě na pohádkovém řeckém ostrově. Mladá dvacetiletá dívka Sophie (Amanda Seyfried) zjistí z deníku své matky Donny, že má hned tři adepty na otce a jelikož se blíží její svatba, tak pozve všechny tři. Jenže Donna samozřejmě nic netuší.

Snímek je založen na písních úspěšné švédské skupiny ABBA a dalších skladbách, které pro muzikál zkomponoval Benny Andersson. Ve filmu se objevuje hned několik známých tváří, jako je Colin Firth (Harry), Stellan Skarsgard (Bill) či Pierce Brosnan (Sam). Ve své době se stal snímek nejvýdělečnějším neamerickým filmem. Meryl Streep zpívala všechny písně ve filmu naživo. V minulém roce vyšlo pokračování s názvem Mamma Mia! Here We Go Again.

Železná lady (Margaret Thatcher)

Životopisné historické drama z roku 2011 vypráví příběh jedné z nejdůležitějších britských političek, Margaret Thatcherové (Meryl Streep), která dokázala, že vysoká politika není jen výsadou mužů. Jako první žena se stala premiérkou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Svým nekompromisním přístupem k politickému, ale i osobnímu životu získala přezdívku Železná lady.

Snímek se především zaměřuje na Margaretino jedenáctileté působení v pozici předsedkyně britské vlády a také to, jakou cenu zaplatila za politický vliv a moc. Režie se ujala Phyllida Lloyda, která také režírovala snímek Mamma Mia!. Meryl Streep za svůj herecký výkon získala Oscara, Zlatý Globus, cenu BAFTA a další ocenění pro nejlepší herečku v hlavní roli. Svůj honorář ve výši jednoho miliónu dolarů Meryl věnovala projektu Natinal Woman´s History Museum.

Další skvělé filmy s Meryl Streep: Francouzská milenka, Vzpomínky na Afriku, Výkřiky ve tmě, Smrt jí sluší, Madisonské mosty, Adaptace, Nějak se to komplikuje, Akta Pentagon: Skrytá válka

Foto: archiv IMDB

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!