Snímky z JAR, které obletěly svět. Leica Gallery vzdává hold fotografovi Jürgenu Schadebergovi

Snímky z JAR, které obletěly svět. Leica Gallery vzdává hold fotografovi Jürgenu Schadebergovi 

Od pátku 21. června je v Leica Gallery Prague k vidění průřez tvorbou renomovaného německého fotografa Jürgena Schadeberga, který během dlouhodobého pobytu v Jihoafrické republice pořídil nespočet světoznámých snímků. Do 8. září se s jeho díly má možnost seznámit pražské publikum.

Ikonické snímky Jürgena Schadeberga, které zachycují po několik dekád život v Jihoafrické republice a nechybí na nich ani bojovník proti apartheidu Nelson Mandela, si aktuálně můžete prohlédnout v pražské galerii Leica.

Dr. Moroka, Nelson Mandela, Yusuf Dadoo – Defiance Campaign,1952. Foto: © Juergen Schadeberg, archiv Leica Gallery Prague

Fotograf, který letos v březnu oslavil osmdesáté osmé narozeniny, vyrostl v Berlíně. Od svých devatenácti let však žije v JAR, kde se nejenom díky fotoaparátu Leica etabloval na poli fotožurnalistiky. V době, kdy emigroval na jih Afriky, se jeho nová domovina potýkala s rasismem a politikou apartheidu.

Díky jeho nestrannosti, trpělivosti a zvědavosti se autorovi podařilo v Jihoafrické republice dostávat se svým aparátem na místa, která byla pro většinu bílých současníků zapovězená. Tehdy tvořil zejména pro proslulý černošský časopis Drum.

Avoiding the Pass (Vyhýbání se hlídce), Johannesburg 1955. Foto: © Juergen Schadeberg, archiv Leica Gallery Prague

V roce 1964 musel stát opustit a v následujících desetiletích pracoval jako fotograf na volné noze v Evropě i Spojených státech. Do Johannesburgu se mohl vrátit až po jednadvaceti letech, zůstal tu do roku 2007.

Jürgen Schadeberg je držitelem ceny za celoživotní přínos Cornell Capa Lifetime Achievement Award, kterou získal od Mezinárodního centra fotografie New York. Společnost Leica Camera ho v loňském roce uvedla do síně slávy a za jeho bezmála sedmdesátiletou tvůrčí činnost mu předala ocenění Leica Hall of Fame Award.

Cover časopisu Drum, 1958. Foto: © Juergen Schadeberg, archiv Leica Gallery Prague

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!