Výlet a osvěžení v jednom: kam za přírodním koupáním v okolí Prahy?

Výlet a osvěžení v jednom: kam za přírodním koupáním v okolí Prahy? 

Rádi byste vyrazili ven a zchladili se místo bazénů v jezeru nebo na pískovně? Máme pro vás pár tipů, kam zajet během horkých letních dní za hranice Prahy za přírodním koupáním, které můžete spojit s krátkým výletem po okolí.

Lom Kosov

Průzračnou vodu a scenérie jako vystřižené z filmů o Vinnetouovi najdete v zatopeném lomu kousek za Berounem. Koupání je zde oficiálně zakázané, lom proto není označený – dostanete se sem tříkilometrovou procházkou od hlavního nádraží, odkud se vydáte po zelené značce směrem do Jarova. Poněkud ukryté jezírko si zahrálo ve slavném snímku Davida Ondříčka Samotáři – zaplavala si v něm Jitka Schneiderová s Jiřím Macháčkem.

Lom Kosov u Berouna. Foto © Petr Pánek, archiv Strany potápěčské

Jezero Konětopy

Skoro jako u moře si budete připadat na pískovně s vyhlášenou azurově modrou vodou nedaleko Brandýsa nad Labem, kterou obklopují cyklostezky i turistické trasy. K dispozici je pro návštěvníky zázemí s převlékárnou, toaletami či sprchami a také několik stánků s občerstvením. Celodenní vstupné pro dospělého činí 100 Kč, mladí do 15 let zaplatí 50 Kč a děti do šesti let mají vstup zdarma. Za parkování v areálu se platí 200 Kč Kč (auto) a 100 Kč (motorka). Areál je otevřen mezi 8. a 21 hodinou.

Jezero Konětopy. Foto: archiv jezerokonetopy.eu

Koupaliště Vyžlovka

Na okraji vesnice Jevany, která proslula především coby natáčecí místo snímku Dovolená s Andělem s odborářskou zotavovnou Jezerka, se nachází přírodní koupaliště Vyžlovka. Kromě plavání a opalování si tu můžete zahrát ping pong, šipky, fotbálek, beachvolejbal, kuželky nebo kroket. V okolí najdete naučnou stezku Voděradské bučiny, rozhlednu Skalka nebo Kamenický skanzen v sousedních Louňovicích. Vstupné do areálu, který je přístupný od 9 do 18 hodin podle počasí, stojí 40 Kč, snížené 20 Kč.

Koupaliště Vyžlovka. Foto: archiv vyzlovka.cz

Jezero Lhota

Nedaleko Konětop u Staré Boleslavi najdete přírodní koupaliště, které se do povědomí veřejností dostalo otevřením první nudistické pláže v Československu v roce 1985, jež tu zůstala dodnes. Nedávno přibyly stánky s občerstvením a uzamykatelné skříňky, majitelé navíc zrekonstruovali převlékárny a minigolf. Oblíbené je svou kvalitou vody a zajištěnému stínu díky osázení pláží borovicemi. Vstup je zpoplatněný – dospělí zaplatí 80 Kč, snížené stojí 50 Kč, po 17. hodině areál nabízí snížené vstupně 20 Kč. Pískovnu můžete navštívit mezi 6. a 22. hodinou.

Jezero Lhota. Foto: archiv lhotajezero.cz

Plovárna Jureček

Slavnou prvorepublikovou plovárnu, který navštěvoval i herec Oldřich Nový, najdete v Říčanech u Prahy v části Radošovice. Až vás koupání omrzí, můžete si tu zahrát stolní tenis nebo beachvolejbal, projet se na lanovce Poletuše a děti se mezitím mohou vyřádit na hřišti. Návštěvu koupaliště můžete spojit s procházkou po údolí Rokytky, která vede podél naučné stezky Říčansko. Plné vstupné do areálu činí 50 Kč, snížené 30 Kč, otevřeno je od 8 do 22 hodin.

Plovárna Jureček. Foto: archiv jurecek-ricany.cz

Skryjská jezírka

Pokud vám stačí osvěžení v chladné vodě jen do půl těla, udělejte si výlet do Skryjí na Křivoklátsku mezi Berounem a Rakovníkem. Když se od Podmokelského Mlýna vydáte po modré značce, dojdete ke zdejším malebným jezírkům skrytým uprostřed stinného lesa. Při troše štěstí se tu potkáte s mloky, raky nebo dokonce ledňáčkem říčním.

Skryjská jezírka. Foto: archiv skryjskajezirka.cz

Přečtěte si také náš přehled letních koupališť v Praze, nebo tipy na nejhezčí koupaliště v Česku.

Foto: Unsplash

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!