Zemřel francouzský hudebník a producent Philippe Zdar

Zemřel francouzský hudebník a producent Philippe Zdar 

Zemřel významný francouzský hudebník a producent Philippe Zdar, člen dua Cassius, který spolupracoval například s Hot Chip nebo s raperem MC Solaarem. Nešťastnou náhodou vypadl z okna.

Philippe Zdar, který pracoval v osmdesátých letech jako studiový technik, se na přelomu devadesátých let seznámil s Hubertem Blanc-Francardem, který je známý především pod pseudonymem Boom Bass. Vytvořili spolu duo s názvem La Funk Mob, věnovali se především nahrávání, ale i produkci. Zanedlouho se přejmenovali na Cassius. Úspěch zaznamenalo hned jejich první album, které vydali v roce 1999. Zazněl na něm hip hop, house, ale i funk. Spolu s kapelami Daft Punk a Air určovali tón francouzské elektronické scény 90. let.

Philippe Zdar. Foto © Dmitry Kostyukov

Kromě fungování v Cassius a jejich předcházející kapele La Funk Mob spolupracoval Phillipe Zdar s celou řadou hvězd hudební scény. Jako producent pracoval s MC Solaarem, Kanyem Westem, Jayem Z či se skupinou Phoenix. Jejich album Wolfgang Amadeus Phoenix, které produkoval, získalo cenu Grammy v kategorii alternativní hudby.

Na doposud posledním albu Ibifornia z roku 2016 hostovali významní muzikanti jako Pharrell Williams nebo Cat Power.

Nová deska dua Cassius s názvem Dreems vychází v pátek 21. června, stejně jako nová deska skupiny Hot Chip A Bath Full of Ecstasy, kterou Zdar produkoval. Nová deska by měla být zvukovým návratem ke kořenům.

Foto: Marechal Aurore

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!